Actrița Ema Vețean s-a stins la doar 38 de ani, dar va salva cinci vieti. Inima ei va pleca departe de locurile natale

La Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a avut loc, luni, o intervenție chirurgicală complexă de prelevare de organe de la un pacientă în vârstă de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală.

La procesul de prelevare a organelor au participat echipe de medici din București – de la Spitalul Clinic Sfânta Maria, din Cluj-Napoca – de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant, Renal respectiv din Croația – Klinička bolnica Dubrava, Zagreb.

Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, coordonată de dr. Dragoș Chiriță a prelevat ficatul și plămânii, echipa din Cluj coordonată de către dr. Dan Pop a prelevat rinichii donatorului, iar cea din Croația, coordonată de către dr. Robert Blažeković, cordul donatoarei.

De asemenea, va fi recoltată și corneea, de către o echipă de medici din Sibiu. Echipele de medici au sosit în Sibiu începând cu ora 11.30 și au început, etapizat, procedurile de prelevare.

După prelevare, echipele de medici pleacă de urgență către centrele de transplant de care aparțin.

Cordul donatoarei va ajunge în Croația, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenția Națională de Transplant.

Surse medicale au declarat că donatoarea este actrița TNRS, Ema Vețean, care a murit în urma unui accident rutier petrecut în 22 octombrie, la Cristian. Atunci, ea a traversat neregulamentar și a fost lovită de un autoturism condus spre Sibiu de către un localnic în vârstă de 65 de ani.

Actrița a fost în comă până luni noaptea, când s-a instalat moartea cerebrală.

Ema Vețean (n.1981 – d.2019), licențiată, din 2005, a Departamentului de Artă Teatrală, specializarea Actorie, în cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu, s-a alăturat actorilor Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu în spectacole precum: Othello?!, Viața cu un idiot și Turandot (regia: Andriy Zholdak), Platonov și Moroi (regia: Alexandru Dabija), Un tramvai numit Popescu (regia: Gavriil Pinte), Faust, Lulu și Metamorfoze(regia: Silviu Purcărete). Tot cu Silviu Purcărete, a mai colaborat cu ocazia lungmetrajului Undeva la Palilula, rol care i se alătură celui din producția Deadweight, în regia lui Axel Koenzen.

A făcut creații memorabile în Prințesa Turandot, în Viața cu un idiot, în Maestrul și Margareta, în Moroi și în alte roluri din teatru și film!

Actriță specială, de o fragilitate și sensibilitate extreme, pleacă dintre noi, fără să-și fi dat întreaga măsură a talentului!

Dumnezeu să o ierte și să o primească în Lumină, iar familiei îndoliate, prietenilor, colegilor, multă mângâiere!

Să ne rugăm pentru ea!” – Constantin Chiriac, Director general – Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

 

Loading...