Mare sărbătoare astăzi! Rugăciunea grabnic ajutătoare a Sfântului Ioan Gură de Aur

0

Astăzi, 13 noiembrie , în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre ce mai mari sfinți ai românilor. Aceasta zi este însemnată în calendar cu cruce neagră.

Loading...

Mare sărbătoare astăzi! Rugăciunea grabnic ajutătoare a Sfântului Ioan Gură de Aur

Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia, undeva între 344 și 354. A primit botezul creștin abia la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia, îndrumat de Andragațiu. A devenit diacon și preot, urmându-l pe marele Meletie, iar după moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, acesta i-a luat locul.

Acesta a fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei pe 28 februarie 398. Sfântului Ioan Gură de Aur îi sunt atribuite o serie de merite printre care reformarea preoțimii și a cetății bisericești, care în vremurile în care a trăit au trecut prin momente grele, de decădere. L-a avut ca dușman pe Teofil al Alexandriei.

O rugăciune foarte puternică se rosește astăzi, către Sfantul Ioan Gura de Aur, și este grabnic ajutătoare în orice necaz. Se spune că această rugăciune ar fi fost chiar cea a Sfântului, căci exact așa se ruga El.

„Mulțumim ție Doamne, pentru toate binefacerile Tale, care din ziua dintâi și până în ceasul acesta ai făcut cu noi nevrednicii. Îți mulțumim pentru cele care le știm și care nu le știm, pentru cele arătate și cele nearătate, pentru cele cu fapta și cu cuvântul, pentru cele de voie și fără de voie, și pentru toate cele făcute cu noi nevrednicii. Îți mulțumim pentru necazuri și pentru liniște, pentru gheena și pentru pedeapsa de acolo, pentru Împărăția cerurilor.

Te rugăm, păzește sufletul nostru ca să fie sfânt, având cugetul curat și vrednic de filantropia Ta. Tu, care ne-ai iubit pe noi într-atât, încât ai dat și pe Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, învrednicește-ne a ne face vrednici de iubirea Ta.

Dă-ne înțelepciunea întru cuvântul Tău și întru frica Ta.

Unule Născut Hristoase, însuflă-ne puterea cea de la tine.

Tu Dumnezeule care ai dat pre Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, și ai trimis pe Duhul Tău cel Sfânt, spre iertarea păcatelor noastre, iartă-ne nouă orice am greșit, cu voie, sau fără de voie, și nu ne socoti păcatele noastre.

Pomenește Doamne, pe toți care cheamă în ajutor numele Tău cel sfânt întru adevăr.

Pomenește pre toți care ne-au făcut nouă bine, sau ne-au voit rele, căci toți suntem oameni”.

Citește ultimele articole în timp real direct pe dispozitivul tău. Abonează-te acum!

Loading...