”Legea Alexandra”. Omorul calificat va fi pedepsit cu închisoare pe viață. Proiectul legislativ care vizează modificarea Codului Penal

2

Omorul calificat va fi pedepsit cu închisoare pe viață. Proiectul legislativ care vizează modificarea Codului Penal, inițiat de deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a fost adoptat tacit de Senat.

Loading...

Pentru a intra în vigoare, ”Legea Alexandra” cum a fost numită de Roman, mai are nevoie de aprobarea deputaților.

Mai exact, dacă proiectul va trece toți pașii legislativi, persoanele care comit crime cu premeditare, recidiviștii criminali, cei care omoară mai multe persoane, sau care omoară femei gravide, vor putea fi condamnați de către magistrați la închisoare pe viață.

”Codul Penal actual prevedea o închisoare între 15 și 25 de ani sau închisoare pe viață pentru anumite tipuri de omoruri, eu practic am scos perioada de 15 ani – 25 și am spus că se pedepsește cu detențiunea pe viață, următoarele tipuri de omor: omor cu premeditare, omor din interes material, omorul pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la atragerea răspunderii penale sau de la executarea unei pedepse, omorul pentru o perioada care a comis anterior o infracțiune de omor sau o tentativă de infracțiune de omor, adică recidiviștii, asupra a două sau mai multe persoane, cum este și situația de la Caracal, asupra unei femei gravide sau prin cruzime, declara Florin Roman, într-o conferință de presă, în care anunța că a înregistrat proiectul.

Depunerea acestui proiect de lege vine la solicitarea celor 55.000 de oameni care au semnat petiția online pentru ”Legea Alexandra””, a mai spus atunci Florin Roman.

Pentru a intra in vigoare, legea mai trebuie aprobată în Camera Deputaților și publicată în Monitorul Oficial.

Aceeași pedeapsă există și în alte state europene

Pedepse similare pentru recidiviști există și în state ca Marea Britanie, Franța sau Germania, acolo unde crimele comise cu sânge rece sunt pedepsite cu închisoarea pe viață. În Serbia, după un caz similar celui de la Caracal, acolo unde o fată de 14 ani a fost torturată și ucisă, Codul Penal a fost modificat după o îndelungată luptă a tatălui pentru a schimba legislația.

În 2014, Tijana, o adolescentă de numai 14 ani, a fost răpită, violată și ucisă cu bestialitate. Criminalul care i-a curmat viața a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, dar cu posibilitatea eliberării condiționate. Acest lucru a oripilat comunitatea, în frunte cu tatăl victimei care nu a încetat să ceară schimbarea legii până când acest lucru a avut, în sfârșit, loc. De acum există pedeapsa cu închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate pentru viol și crimă atunci când victimele sunt minori, femei însărcinate sau persoane lipsite de ajutor.

Nu mai puțin de 18.849 de deținuți au fost eliberați din închisorile patriei în perioada octombrie 2017 – iunie 2019, în baza legii recursului compensatoriu. Adică în mai puțin de doi ani! Aproape 6.400 dintre aceștia aveau de executat sentințe de peste cinci ani. Și totuși, din “mila” Guvernului, au fost eliberați chiar dacă nu și-au ispășit integral pedeapsa pentru care au fost condamnați devenind astfel un potențial pericol pentru comunitate!

Peste 2 000 de deținuți au fost puși în libertate după ce au comis fapte precum omor, omor calificat, ucidere din culpă sau loviri și vătămări cauzatoare de moarte. Dintre aceștia 840 au fost condamnați pentru omor, 566 pentru viol și 191 pentru trafic de minori.

Din totalul acestora, aproape 1.300 dintre cei peste 18.000 eliberați s-au întors după gratii, demonstrând astfel riscul de recidivă pe care îl comportă aceste persoane. Însăși Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a estimat într-un comunicat că peste peste 70% dintre deținuții eliberați se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni.” 

Astfel, din totalul de 566 violatori eliberați, 39 au recidivat în perioada imediat următoare eliberării. Tot astfel, printre recidiviști se numără 12 deținuți condamnați pentru omor calificat, 7 pentru trafic de minori și 186 pentru tâlhărie! Datele apar în răspunsul Ministerului Justiției acordat la o interprelare realizată de deputatul PNL Florin Roman.

Loading...