Imagini din apartamentul Augustei Grundbock, femeia care a murit săracă, înconjurată de obiecte de artă în valoare de 1,5 milioane de euro

Augusta Caterina Grundbock a murit la 75 de ani, singură și săracă, într-un apartament cu două camere, dar înconjurată cu tablouri și alte obiecte de artă evaluate la 1,5 milioane de euro.

Cu toate că trăia înconjurată de o comoară de 1,5 milioane de euro, Augusta Caterina Grundbock își ducea zilele de la o pensie la alta.

Cel puțin asta reiese din raportul Consiliului General al Municipiului București, în care se menționează:

“În apartamentul defunctei s-a mai găsit un portofel cu 27 de lei (două bancnote de 10 lei, o bancnotă de 5 lei și două bancnote de 1 leu) și 11 monede de 50 de bani”.

Deoarece Augusta Caterina Grundboc, decedată pe 7 iulie 2014, nu a avut moștenitori legali sau testamentari toate bunurile au intrat, la finalul anului trecut, în Patrimoniul Municipiului București.

Primăria Capitalei a preluat apartamentul cu două camere, situat într-un bloc din zona Lizeanu, evaluat la 69.490 de euro, iar obiectele de artă plastică și decorativă au fost date în administrarea Muzeului Municipiului București.

Sunt două poze care o înfățișează pe Augusta Caterina Grundbock, în tinerețe și în pragul pensionării, în locuința sa din București, alături de mama ei și de o altă femeie.

În prima fotografie, Augusta Caterina Grundbock este cea din dreapta, cu ochelari.

Pe fundalul imaginilor se văd câteva dintre cele 32 de tablouri de colecție, semnate de mari pictori români, precum Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Iosif Iser, Nicolae Tonitza sau Gheorghe Petrașcu.

De asemenea, în cele două imagini pot fi observate și o parte din piesele de mobilier și obiecte de artă decorativă de mare valoare istorică.

Augusta Caterina Grundbock (dreapta, lângă mama ei) a lucrat ca traducător de limba engleză la Centrala România Film și a moștenit de la tatăl ei o colecție impresionantă de obiecte de artă.

Au ajuns în posesia statului român și obiecte de artă foarte rare, tablouri de Grigorescu, Luchian, Tonitza, dar și obiecte de artă decorativă, totul în valoare de aproape 1,5 milioane de euro.

Ecaterina Grundbock, așa cum semna în revista Cinema, a lucrat la Centrala România Film între 1961 -1994, ca traducător din limba germană și engleză, și a fost colegă de birou, printre altele, cu Vasilica Istrate, scenarista filmului “Veronica”.

După ce a ieșit la pensie a tradus cărți pentru editura Alcor. Ecaterina Grundbock și-a trăit ultima parte a vieții într-o lume numai de ea știută, într-o singurătate desăvârșită. Nu a fost căsătorită, nu a avut copii.

Loading...