Cum afli greutatea porcului, fără să îl cântărești, cu ajutorul unei rulete și al unei formule simple de calcul

Greutatea unui porc în viu poate fi aflată şi fără a se folosi cântarul, cu ajutorul unor măsurători simple şi a unei formule de calcul care vă ajută să aproximaţi câte kilograme are grăsunul.

Metoda prin care se află greutatea unui porc fără a se folosi cântarul este foarte utilă micilor fermieri care nu au posibilitatea de a cântări animalele înainte de sacrificare. Aproximarea greutăţii poate fi de mare ajutor şi gospodarilor care cumpără suinele din târguri. În numai câteva minute, cu ajutorul unei rulete şi cu un calcul simplu cu calculatorul de pe telefon identificaţi uşor porcul la greutatea pe care o căutaţi.

VIDEO: Cum afli greutatea porcului, fără să îl cântărești

Pentru a calcula greutatea unui porc fără cântar aveţi nevoie de o ruletă sau de o sfoară şi de o ruletă, precum şi de un calculator simplu (cele mai multe telefoane au această funcţie). Foarte important, aveţi nevoie şi de formula de calcul prin care puteţi aproxima câte kilograme are animalul.

Deloc de neglijat, măsurătorile trebuie făcute de cineva care cunoaşte temperamentul porcului respectiv. Apropiaţi-vă cu calm de animal, chiar vorbiţi cu el pe un ton plând pentru a nu-l alarma. Hrana gustoasă – aşa cum sunt boabele de porumb, poate fi de ajutor pentru a linişti animalul şi pentru a-i distrage atenţia. Aveţi în vedere că suina nu este obişnuită cu astfel de situaţii şi trebuie să preveniţi un accident în timpul măsurătorii. Dacă vedeţi că porcul este agitat, mai bine abandonaţi demersul decât să vă răniţi. Dacă porcul este calm, este familiarizat cu prezenţa dumneavoastră în adăpostul lui, atunci puteţi începe măsurătorile.

Primul pas este acela de a măsura lungimea porcului. Măsurătoarea pornește din spatele urechilor animalului și se oprește acolo unde începe coada. Aceasta este prima măsurătoare, iar lungimea obținută va fi notată cu L.

Al doilea pas este de a măsura circumferinţa porcului. Măsurătoarea se face în spatele picioarelor din faţă ale suinei, iar rezultatul va fi marcat cu C.

Greutatea aproximativă a porcului, adică numărul de kilograme îl vom nota în formula de calcul cu G.

FORMULA de CALCUL

G = C x C x L x 69,3

unde

  • G – greutatea aproximativă a porcului (+/- 3%)
  • L – lungimea porcului C – circumferinţa porcului
  • 69,3 – constantă de calcul

Pentru a afla greutatea carcasei porcului, înmulţiţi greutatea aproximativă cu 0,72

Carcasă = G x 0,72

Model de calcul

La un porc cu lungimea L de 1,02 metri şi o circumferinţă C de 1,27 de metri C x C x L X 69,3 = 1,27 x 1,27 x 1,02 x 69,3 = 114 kilograme

Greutatea carcasei este G x 0,72, adică 82 de kilograme

Reţineţi! Această metodă de aflare a greutăţii unui porc are o marjă de eroare.

Numărul exact de kilograme pe care îl are animalul poate fi aflat cu siguranță numai prin folosirea cântarului.

Loading...