Încă o țară ar putea ieși din UE

Schimbări majore pe harta Europei! După Marea Britanie, încă o țară ar putea ieși din Uniunea Europeană. Bătrânul continent se rupe în bucăți. 

Astfel, Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană, ca urmare a legii ce sancţionează magistraţii ostili reformelor în justiţie, susţine Curtea Supremă.

Această instituţie a publicat o analiză de 40 de pagini, în care estimează în special că acest proiect de lege depus joia trecută de formaţiunea conservatoare PiS este o ”tentativă de a forţa judecătorii (…) să aplice toate reglementările votate de majoritatea aflată la putere”, chiar dacă un tribunal le consideră a fi ”incompatibile cu norme legale superioare”.

Prin legislaţia propusă, formaţiunea PiS încearcă să introducă măsuri disciplinare pentru acţiuni cum ar fi contestarea legalităţii numirilor în sistemul de justiţie. Sancţiunile pot merge până la excluderea unui magistrat care contestă legalitatea numirii unui alt magistrat sau în cazul unor ”activităţi cu caracter politic” ori care pot ”dăuna funcţionării sistemului de justiţie”.

Conform raţionamentului făcut de Curtea Supremă în analiza sa, este ”foarte probabil” ca acest text, odată adoptat, să conducă la ”declanşarea de către instituţiile europene a unor proceduri de constatare a nerespectării de către Polonia a angajamentelor ce decurg din tratate şi, pe termen mai lung, la necesitatea părăsirii Uniunii Europene”.

Proteste masive pentru Legile Justiției

Mai multe organizaţii ale magistraţilor au lansat un apel pentru desfăşurarea de proteste miercuri seară în faţa Parlamentului de la Varşovia şi în faţa tribunalelor din circa 100 de oraşe poloneze.

Intrarea în vigoare a acestui text ar marca ”sfârşitul separaţiei puterilor şi revenirea la puterea unică pe care am cunoscut-o în epoca Poloniei comuniste”, consideră Danuta Przywara, preşedintele Fundaţiei Helsinki din Polonia.

Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, demarată cu patru ani în urmă de formaţiunea conservatoare PiS, care în octombrie a câştigat din nou alegerile legislative, este considerată de Bruxelles şi de opoziţia poloneză o încercare de subordonare a justiţiei de către politic.

Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă şi a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate conduce la pierderea dreptului de vot în Consiliul UE, sancţiune ce necesită însă un vot unanim din partea tuturor celorlalte state membre ale UE, iar Ungaria a promis că se va opune.

Loading...
Sursa: vezi sursa