Cum se înmulțește cu succes orhideea. Așa îți poți umple casa cu aceste flori

Daca iti plac orhideele, insa renunti la ele pentru ca nu stii cum si le ingrijesti sau crezi ca nu ai suficiente resurse financiare pentru a-ti decora interiorul cu aceste flori, venim sa-ti prezentam o metoda perfecta de a trasforma o singura orhidee in zeci de astfel de flori.

Visezi ca pe pervazul tau sa vezi o adevarta galerie de flori? Pentru a obtine aceasta minunatie nu ai nevoie de o suma enorma de bani.

Cum stimulezi creșterea rădăcinilor

Dintr-o singura orhidee poti obtine zeci de flori. Pentru asta vei avea nevoie de muschi sphagnum. Muschiul este uscat, de aceea e nevoie sa fie muiat in apa.

Din muschiul inmuiat, cu ajutorul unui fir de ata formeaza doua bile. Cu ajutorul aceleiasi ate, atent pentru a preveni deteriorarea plantei, leaga muschiul de partea inferioara a germenului.

In continuare e nevoie sa creezi efectul de sera. Pentru a obtine acest lucru, infasoara muschiul intr-o pelicula, pe care trebuie sa o scoti zilnic pentru minim jumatate de ora, ca sa nu apara mucegai.

Cand vei scoate pelicula, stropeste muschiul cu apa. Dupa 10 zile vor aparea primele radacini. Poti rasadi germina doar cand apar minimum 3 radacini.

Înmulțirea plantei

Ia orhideea uscata si taie tulpina cu foarfeca, undeva 1 centimetru de la radacini si apoi se taie lungimea de 10-15 centimetri din butase.

Pune butasii intr-un vas mic, alungit si cu gauri in partea de jos. Presara un pic de nisip si distribuie muschii ramasi.

Si este important ca inainte de plantare solul sa fie umezit. Planteaza butasii cu atentie la o distanta de 3 cm unul de altul.

Acopera-i cu o folie pentru a crea efectul de sera. Dupa 3-4 luni de butasi vor prinde radacini. Atunci vor putea fi plantate in ghiveciuri individuale.

De asemenea, va trebui sa aerisesti butasii dimineata si seara, timp de 15 minute, si sa umezesti solul. Atunci cand locul unde au fost taiati mugurii se va usca – dupa aproximativ 3-7 zile – va trebui sa fertilizezi orhideele.

Dar, ca sa nu arzi radacinile, va trebui initial sa uzi planta. Apoi lasa ghiveciul intr-un vas cu apa, unde a fost diluat de ingrasamintele.

Cum să aranjezi rădăcinile unei orhidee într-o oală

Orhideea are rădăcini puternice, acoperite cu un țesut spongios. În natură acestea îi permit să se agațe de tulpinile copacilor. În condiții casnice ghiveciul ajută la menținerea poziției verticale a plantei.

Acesta ar trebui să fie din material transparent pentru a asigura pătrunderea luminii solare. Trebuie neapărat ca ghiveciul să aibă găuri în partea inferioară pentru a se putea scurge apa în exces iar pe pereți pentru ventilare.

Rădăcinile trebuie plasate liber în ghiveci, de multe ori acestea ies în afară. Pentru orhidee sunt cele mai potrivite vasele din plastic transparent. Prin acesta puteți vedea cum se dezvoltă rădăcinile.

La transplantarea unei plante se poate foarte ușor de tăiat acest vas ca să nu se deterioreze rădăcinile.

Cum să-i stimulați înflorirea

Orhideea iubește spațiile deschise; vara se simte minunat când ferestrele sunt deschise.

Stresați planta, udând-o mai rar.

Vara udați plantele o dată la patru zile.

În sezonul rece reduceți udarea la 1 dată la 7 zile.

Dacă o veți uda corect, frunzele inferioare ale florii vor fi cam ofilite. Rădăcinile trebuie să fie uscate.

Pentru a activa înflorirea, stropiți-o cu apă caldă.

Baia trebuie să fie plină cu abur.

În acest caz va trebuie să udați planta (solul) cu apă caldă (35°C).

Durata procedurii este de 15 minute.

Specialiștii consideră că dacă veți acționa corect, atunci după 7 zile ar trebui să apară o tijă florală.