Veste bună! Bonuri de masă pentru 4,5 milioane de pensionari

4.977

Pensionarii ar putea primi bonuri de masă. Potrivit unui proiect aflat în dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz, bonurile sunt propuse în schimbul tichetelor de călătorie nefolosite în cursul anului.

Pensionarii care nu folosesc biletele de călătorie cu trenul primite gratuit anual le -ar putea schimba cu tichete de masă.
În primăvara acestui an, proiectul bonurilor de masă pentru pensionari a fost respins de către Camera Deputaților.

Dacă acest proiect va fi aprobat de această data, peste 4 milioane de români ar putea beneficia de această schimbare.

Peste 4,5 milioane de pensionari ar putea beneficia și de tichete de masă, pe lângă alte facilități ce le sunt acordate în prezent, potrivit unui proiect de act normativ, aflat în dezbatere la Camera Deputaților.

Bonuri de masă pentru pensionari, condiții de primire a tichetelor de masă:

Prima condiție, impusă de acest proiect, este ca pensionarii să renunțe la alte facilități, cum ar fi biletele de tren. Asta ar însemna ca un pensionar care nu folosește bilete de tren să poată primi contravaloarea acestora în bonuri de masă.

Mai precis peste 4.5 milioane de români sunt în această categorie pentru care parlamentarii vor să aducă un plus de 300 de lei lunar prin tichete de masă.

Proiectul de lege este în parlament și are mari sanse să fie votat, bonurile de masă ar urma să fie primite la fel ca la angajați în ziua în care este achitată și indemnizația din partea statului și ar fi pentru 30 de zile.

În momentul de față valorea unui bon de masă este de 15,09 lei. Valoarea bonurilor pentru pensionari va fi stabilită prin lege, dacă proiectul legislativ va trece de Camera Deputaților, scrie romaniatv.net

„Astfel, în cazul în care biletele de valoare nu au fost folosite în cursul anului, de către pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, din sistemul de pensii și asigurări sociale de stat pentru agricultori, precum și de către pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, acestea pot fi compensate în tichete de masă”, aflăm din inițiativa legii.

În acest moment, în evidența Casei Naționale de Pensii Publice, se află 4.537.000 de persoane care ar putea primi tichete de masă.

Biletele de valoare acordate de către angajatori salariaților sunt reglementate, de la începutul anului 2019, de un singur act normativ, nu de trei, cum era până la finele anului trecut.

Numărul tichetelor ce pot fi acordate salariaților s-a majorat, cu această ocazie, de la patru la cinci, după apariția tichetelor culturale

Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare este in vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Ea reglementeaza de-acum toate biletele de valoare distribuite salariatilor de catre angajatori, si anume tichetele de masa, tichetele cadou, tichetele de cresa, voucherele de vacanta si tichetele culturale.

Tichetele de masa sunt bilete de valoare ce se pot acorda lunar salariatilor si care pot fi utilizate doar pentru achizitia de alimente sau achitarea meselor.

Acestea se pot distribui atat in format tiparit, cat si pe suport electronic si pot fi folosite in unitatile de alimentatie publica, magazinele alimentare, cantinele-restaurant sau bufetele care accepta plata cu acest tip de bilet de valoare. Tichetele de masa au, momentan, o valoare nominala maxima de 15,18 lei.

Bonurile de masa, fie ele tiparite sau pe suport electronic, pot fi distribuite in ultima treime a fiecarei luni, pentru luna urmatoare, si pot fi intr-un numar egal cu cel al zilelor lucratoare pentru care sunt distribuite.

Astfel, un salariat nu poate folosi lunar un numar de bonuri de masa mai mare decat numarul zilelor lucratoare din respectiva luna.

Tichetele de masa tiparite sunt considerate valabile daca au inscrisa o serie generata de emitentul acestora si urmatoarele informatii:

numele si adresa emitentului;

valoarea nominala a bonului;

perioada in care se poate utiliza tichetul;

interdictia de a fi utilizat la cumpararea de tigari sau alcool;

Bonurile de masa electronice sunt valabile doar daca stocheaza date privind numele si adresa emitentului, perioada de valabilitate a utilizarii tichetului de masa, interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau produse alcoolice, dar si numele, prenumele si CNP-ul salariatului care este indreptatit sa le utilizeze.

Nu este singura veste buna. Conform noii legi, valorile punctului de pensie vor fi urmatoarele:

la 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;

la 1 septembrie 2021 – 1.875 lei

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!