Ancheta in Gorj, dupa ce “pacientul 1” pare ca s-a vindecat miraculos de coronavirus in 24 de ore

Vesti bune de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, unde este internat primul pacient roman confirmat cu coronavirus.

Tanarul din Gorj nu prezinta niciun semn al bolii, iar ultimul test care i-a fost facut a iesit negativ.

Familia tanarului din Prigoria a refuzat sa mearga intr-un centru de carantina. Echipajul ISU care trebuia sa preia familia a plecat dupa 2 ore fara sa-i poata lua.

In acelasi timp au aparut informatii potrivit carora autoritatile sanitare din judetul lui nu au gestionat cum trebuie situatia provocata de coronavirus. Directorul DSP Gorj a fost demis.

Barbatul de 25 de ani din Prigoria, judetul Gorj, se afla in sectia speciala cu nivel 4 de biosecuritate de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals.

Doctorii care il au sub observatie spun ca nu are inca niciun semn de boala, iar ultimul test de COVID-19 care i-a fost facut a iesit negativ.

Va ramane insa internat si va fi supus unui alt test. Daca si acesta va infirma prezenta coronavirusui in corpul lui, barbatul urmeaza sa fie lasat sa plece acasa. Va fi considerat vindecat si nu va fi cazul sa stea izolat la domiciliu ori in carantina.

Masurile de siguranta pentru familia tanarului au fost sporite

Intre timp, in Prigoria, autoritatile au sporit masurile de siguranta in privinta familiei lui.

Florin Chisim, purtator de cuvant ISU Gorj: „S-a luat masura de mutare in carantina”

Alti aproape 30 de oameni sunt izolati in locuinte, iar vineri au primit la poarta alimente.

Sefa DSP Gorj a fost demisa din functie

Pe de alta parte, felul in care Directia de Sanatate Publica din Gorj a gestionat situatia a dus la demiterea sefei institutiei.

Directoarea Carmen Ivanov este acuzata ca nu a respectat procedurile privind instituirea carantinei, nu a luat masuri ca sa previna raspandirea virusului si a transmis ca persoanele aflate in izolare la domiciliu ar fi de fapt in carantina.

Nelu Tataru, secretar de Stat in Ministerul Sanatatii: „Am descoperit un viciu de informare la Gorj, unde DSP nu transmitea informatiile corect, astfel s-a decis demiterea directorului executiv de la DSP Gorj.

Noi am trimis deja spre Gorj corpul de control pentru a evalua situatia normala si am si numit un nou director la DSP Gorj .”

Politistii si procorurii din Gorj s-au autosesizat in acest caz si au deshis un dosar penal pentru infractiunea de neglijenta in serviciciu.

Ancheta la Serviciul de Ambulanta din Gorj

O alta ancheta are loc si la Serviciul de Ambulanta. Un echipaj de acolo ar fi refuzat in urma cudoua seri sa ii transporte pe epidemiologi la un pacient suspectat de coronavirus.

Dan Valceanu, director medical Ambulanta Gorj: „O sa discute cu membri echipajului sa vada ce s-a intamplat.”

Raed Arafat, seful DSU: „Aici nu este timp ca oricare persoana sa vina si sa refuze sau sa spuna ca eu nu ma duc sau nu fac misiunea.

Suntem toti intr-un sistem incare se stie ca sunt riscuri, se stie ca suntem expusi, asiguram protectia personalului dar nu avem timp pentru astfel de manifestari.”

Sunt cautate toate persoanele care au avut contact cu presupusul pacient 1

In Gorj au fost recoltate probe de la aproximativ 130 de persoane, iar ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Sunt cautati toti cei care ar fi putut intra in contact cu pacientul 1 din Romania ori cu italianul de 71 de ani, confirmat cu COVID-19, care a vizitat saptamana trecuta judetul.

Testele facute pana acum la Institutul Matei Bals au iesit negative, insa se asteapta rezultatele pentru alte 50 de probe, precizeaza stirileprotv.ro.

Loading...