Istoria se repeta! Epidemia care lovește la 100 de ani – coincidenta sau mana criminala?

Panica pune incet-incet stapanire pe intreaga lume pe masura ce bilantul epidemiei de coronavirus din China se agraveaza. La ora actuala sunt 81 de morti si aproape 3000 de cazuri la nivel mondial.

Panica pune incet-incet stapanire pe intreaga lume pe masura ce bilantul epidemiei de coronavirus din China se agraveaza. La ora actuala sunt 81 de morti si aproape 3000 de cazuri la nivel mondial.

In timp ce organizatiile internationale se codesc sa declare o pandemie, oamenii si-au adus aminte ca acum 100 de ani, in 1920, lumea se confrunta cu epidemia de gripa spaniola, debutata in 1918.

Ce e si mai ciudat este ca si la 1820 lumea se lupta cu o epidemie de holera, care a decimat Asia.

Coincidenta-coincidentelor, la 1720, epidemia de ciuma bubonica din Europa a distrus populatia orasului francez Marseille.

La fiecare 100 de ani o epidemie, iar numarul victimelor din ce in ce mai mare.

1720: Marea Ciuma din Marseille a facut 50.000 de morti in oras si inca 50.000 in provinciile invecinate.

1820: Bilantul holerei care a lovit Asia si a ajuns pana in Europa nu a putut fi niciodata stabilit. Ne putem face doar o idee despre mortalitatea ridicata a epidemiei daca tinem cont ca numai in Bangkok au murit 30.000 de oameni.

1920: Gripa spaniola a fost un dezastru greu de imaginat – 500 milioane infectati la nivel mondial. Estimarile privind mortii merg de la 50 la 100 de milioane de oameni.

Este prea devreme sa spunem ce ne asteapta de la actuala epidemie, dar perspectivele sunt inspaimantatoare. Potrivit specialistilor, rata mortalitatii in cazul infectiei cu coronavirus este de 15%, mult mai mult decat alte infectii similare, in care mortalitatea este de doar 3%.

La fel de grav este faptul ca specialistii chinezi au anuntat ca boala se poate transmite inca din perioada de incubatie, cu mult inainte ca purtatorul sa dea semne de boala. Aceasta posibilitate face ca toate masurile de control luate pe glob sa fie inutile.

Controalele de pe aeroporturi nu servesc la nimic daca un pasager purtator de coronavirus se prezeinta perfect sanatos, fara febra, fara macar sa stranute. Este foarte posibil ca oamenii acestia sa umble o saptamana sau doua printr-un oras european, imprastiind coronavirusul in stanga si-n dreapta.

Am putea crede ca este un mod prin care planeta mai reduce din populatie, dar la fel de bine ne putem intreba daca nu este vorba de forte obscure care incearca acelasi lucru.

Tot mai multa lume vorbeste de o arma biologica, un virus scapat din laborator sau pur si simplu un virus plantat discret – nu intamplator in China, o tara care deranjeaza prin puterea economica. Iar efectele se vad, coronavirusul nu a lovit doar populatia, ci si economia Chinei.

Numarul de infectii cu coronavirus in Italia a depasit 100, dupa ce duminica au fost confirmate 44 de cazuri noi, scrie mediafax.ro.

Potrivit CNN, majoritatea cazurilor sunt concentrate in regiunile nordice din Lombardia (89 de cazuri), Veneto, Emilia Romagna si Piemonte.

Oficialii din sanatate sunt asteptati sa organizeze duminica o conferinta de presa pentru a actualiza datele.

Agentia italiana Ansa scrie ca Attilio Fontana, presedintele regiunii Lombardia, a afirmat ca „din pacate”, numarul celor infectati depaseste cu siguranta 100.

Potrivit acestuia, numarul celor care vor trebui sa stea in carantina pentru a evita raspandirea coronavirusului „va fi foarte semnificativ”.

Potrivit lui Fontana, se cauta solutii pentru bolnavi pe langa unitatile din Milano si Piacenza, precum „spitale dezactivate sau unitati hoteliere disponibile”.

In regiunile italiene afectate comunitatea de cetateni romani e numeroasa, astfel ca MAE a anuntat ca la nivelul Ambasadei Romaniei la Roma a fost constituit un task force. Pana acum, autoritatile italiene nu au anuntat romani care sa aiba noul coronavirus.

Ministerul Sanatatii arata intr-un comunicat transmis duminica faptul ca pana in prezent, nu sunt raportate de catre autoritatile italiene cazuri de cetateni romani simptomatici cu noul coronavirus.

„In acest context, Romania ar putea fi mai expusa la aparitia de cazuri de infectie cu noul coronavirus pe teritoriul national, din cauza dinamicii calatoriilor cetatenilor romani pe rutele terestre si aeriene dintre cele 2 tari.

Autoritatile de sanatate publica vor include persoanele care sosesc in Romania din localitatile afectate din regiunea Veneto si din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit in aceste localitati in ultimele 14 zile, in categoria celor care trebuie sa stea dupa intrarea in tara in conditii de carantina timp de 14 zile.

Aceste masuri sunt similare cu cele aplicate de autoritatile italiene”, se arata in comunicat. Masurile vor fi transmise de catre Ministetul Sanatatii catre unitatile sanitare si medici de familie. De asemenea, vor fi suplimentate masurile de control si prevenire a infectiei cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale si aeriene.

Ministerul Sanatatii va asigura personalul medical necesar in punctele de trecere a frontierei. Toate persoanele care se incadreaza in definitia de caz suspect vor fi raportate imediat de catre toate unitatile sanitare unde acestea se prezinta (unitatile primiri urgente, spitale, medici de familie) la directiile de sanatate publica si la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

„In aceste zile, Ministerul Sanatatii va completa cadrul legislativ cu masuri necesare pentru carantina si pentru managementul cazurilor suspecte si confirmate de infectie cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsa campania de informare a populatiei privind infectia cu noul coronavirus, masurile de prevenire individuale si colective care trebuie luate si va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evolutia situatiei la nivel international si eventualele masuri suplimentare luate de autoritatile romane”, se mai arata in comunicat, potrivit mediafax.ro.

Loading...