Filosoful Mihai Șora, paralelă emoționantă după moartea Cristinei Țopescu! „O asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit”

Filosoful Mihai Șora a făcut o paralelă emoționantă după moartea Cristinei Țopescu! Acesta a adus aminte de un caz care s-a petrecut în Franța, la Nantes, acolo unde un bărbat a fost găsit mort în apartamentul în care locuia după 11 ani de zile de la clipa decesului.

Filosoful Mihai Șora, paralelă emoționantă după moartea Cristinei Țopescu!

Mai exact, Mihai Şora a adus în atenţie, prin intermediul unui text postat pe o rețea de socializare, cazul unui bărbat care a fost găsit mumificat în urmă cu un an, în orașul francez.

„Anul trecut, o ştire franceză a răvăşit sufletele şi conştiinţele oamenilor: la Nantes, în inima oraşului, un bărbat fusese găsit mort în apartamentul în care locuia. Mumificat.

„O asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit”

Autopsia a revelat faptul că decesul avusese loc cu unsprezece ani înainte. În tot acest răstimp, plăţile curente fuseseră făcute prin virament bancar, inclusiv chiria locuinţei.

Şi poate că nu ar fi fost descoperit nici până astăzi dacă proprietarul apartamentului nu ar fi avut, la un moment dat, intenţia să pună în vânzare acea locuinţă şi nu s-ar deplasat la faţa locului, după câteva telefoane rămase fără răspuns“,  a scris pe Facebook Mihai Şora.

Acum, Mihai Șora a făcut o comparaţie dureroasă între respectivul caz şi moartea jurnalistei Cristina Ţopescu. Decesul fostei prezentatoare s-a produs „într-o asemenea dureroasă singurătate, care ar trebui să ne dea de gândit“.

„Nu am cunoscut-o pe doamna Cristina Ţopescu, nu ştiu ce fel de om era, nici ce-i plăcea sau ce nu. De aceea nu mi-aş îngădui să fac vreo observaţie despre viaţa dumneaei.

Însă o asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit. 

Nu poţi să nu te întrebi cum, oare, un astfel de om nu-şi petrecea sărbătorile invitat de prieteni, alături de oameni dragi, căci vor fi fost, de bună seamă, destui care au preţuit-o la adevărata ei valoare.

Cum de era, totuşi, atât de singură? Un om părăsit… Doar câinii au vegheat-o după ce a murit. Ce jale!“, a scris Mihai Șora.  „Ceva din ţesutul nostru social s-a destrămat ireversibil, este limpede.

Nu trebuie să faci sofisticate studii ori anchete sociologice ca să observi că legăturile dintre oameni şi-au pierdut trăinicia, când nu s-au formalizat până la cvasi-dispariţia lor, în unele zone urbane.

Observi, cu alte cuvinte, că tehnologia nu este în mod necesar un mijloc de apropiere dintre suflete, că reţelele de comunicare pot deveni reţele de însingurare“, a mai precizat Șora

Conform anchetei, jurnalista a fost activă ultima oară pe WhatsApp în seara zilei de 28 decembrie, nu se știe încă clar când a decedat, 28, 29, iar trupul i-a fost găsit abia pe 12 ianuarie, anul următor!

Deci timp de două săptămâni, teoretic, nimeni nu a știut că biata fată a murit! Nimeni, dar nici măcar nimeni, nu s-a sinchisit ce mai face Cristina…

Și vorbim de Revelion, cea mai aglomerată perioadă de socializare din an. Telefoane, sms-uri, live-uri pe Skype, Instagram, Whatsapp la greu, știți cum e, la un moment dat iți vine să fugi, să nu te mai găsească nimeni.

Cât de singură, de fapt, era acestă femeie, în ciuda faptului că mulți o considerau o adevărată vedetă, în jurul căreia roiau prietenarii și admiratorii. Nu trebuie să fii Sherlock Holmes sau vreun mare psiholog.

Cristina Țopescu n-a avut, în fapt, niciun prieten adevărat! Un prieten care ținea sincer la ea, după o zi, două, zece, mergea într-un suflet să-i bată în ușă. Să bea o cafea, s-o scoată la un film, s-o vadă măcar…. Mai ales că toți apropiații știau că nu e vreo stâncă, ci un suflet mai degrabă în derivă.

Statisticile nu mint: în perioada Sărbătorilor pericolul pentru cei căzuți în depresie este maxim! Iar Cristina Ţopescu era în depresie!

Dar, pur şi simplu, nimănui nu i-a păsat!!!

Loading...