Prognoza meteo ANM, revizuită. Nu mai vine iarna, anul acesta.

În ultimii ani, datorită noului mediu climatologic, iernile ori sunt foarte scurte, ori foarte lungi. Au fost ani în care zăpada s-a lăsat așteptată, așa cum este cazul și acum.

Meteorologul Romica Jurca a explicat la Romania TV de ce avem o iarna fara zapada si cu temperaturi neobisnuite in raport cu alti ani si a venit si cu o veste buna pentru amatorii de zapada.

Vremea neobisnuita pentru aceasta perioada a anului poate fi pusa pe seama inversiunii termice, a explicat meteorologul Romica Jurca la Romania TV.

Acesta consta in faptul ca, in loc ca temperaturile sa scada treptat cu 0,5 – 1 grad Celsius la fiecare 100 de metri altitudine, temperaturile cele mai scazute se inregistreaza in apropierea solului.

Astfel s-a ajuns in situatia ca la munte, la altitudini mari, cum ar fi la Balea Lac, Varful Toaca sau in alte zone in care in general temperaturile sunt negative inclusiv ziua, maximele sa ajunga si la 4-5 grade Celsius, in timp ce in zonele de campie este mai frig decat de obicei.

În zilele următoare este posibil ca, datorită schimbării direcţiei şi a intensităţii vântului fenomenul de inversiune termică să nu se mai producă şi să intrăm într-un normal termic al perioadei.

Prognoza meteo ANM, revizuită

De obicei în această perioadă, peste tot, indiferent că vorbim de munte sau de șes, zăpada era ”stăpâna” vârfurilor de munte și a soselelor. Se pare că anul acesta mai avem de așteptat până să vedem, cu adevărat, zăpadă.

Și anume, temperaturile,  în prima lună a acestui an, vor fi ușor mai ridicate peste cele normale pentru această perioadă. La fel se va întâmpla și la începutul lunii viitoare.

Nu mai vine iarna, anul acesta

Toți ne aducem aminte că luna ianuarie este caracterizată de cele mai scăzute valori minime ale temperaturii. Asta ca urmare a persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă jumătatea estică a Europei. Din păcate nu se va materializa, cel puțin pentru moment, niciun fenomen meteo care să ne aducă zăpada.

Cu alte cuvinte, valorile termice vor fi, în general, apropiate de cele normale pentru această perioadă, exceptând regiunile extracarpatice. Aici este posibil să fie ușor mai ridicate.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi, în general, apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, cu o ușoară tendință deficitară în sud-vestul teritoriului.

Ninsorile atât de așteptate sunt tot mai departe

În prognoza pentru următoarele câteva săptămâni, Administrația Națională de Meteorologie vine cu dezvăluiri destul de neplăcute: iarna din acest an nu o să prea fie iarnă deloc, cel puțin pentru anumite regiuni din țară.

Vremea 24.01 – 31.01

Temperaturile din această săptămână vor fi și ele apropiate de mediile tipice acestui interval calendaristic.

Excepție vor face regiunile intracarpatice, acolo unde va fi mai frig decât ar fi normal. Cât despre precipitații, veștile nu sunt deloc bune, acestea fiind deficitare în toate regiunile.

În zonele montane, temperaturile maxime vor fi în creștere în următoarea perioadă, cu valori care ajung până la 4 grade Celsius.

Vremea până pe 6 februarie

Conform informațiilor furnizate momentan de către ANM, se pare că toată luna ianuarie va arăta cam așa, dar nici primele zile din februarie nu sunt „mai breze”.

Cu alte cuvinte, este puțin probabil să vedem temperaturi de iarnă veritabilă sau zăpadă în acest sezon.

În zonele montane  temperaturile diurne vor fi în creștere, de la -8 grade Celsius până spre 4 grade Celsius. În restul intervalului, valorile termice vor fi cuprinse între 0 și 2 grade Celsius, în medie regională.

Pe parcursul nopților, se vor înregistra temperaturi cuprinse între -7 și -4 grade Celsius, exceptând primele trei nopți, atunci când se vor înregistra temperaturi cuprinse între -8 și -12 grade Celsius.

Trecător își vor face apariția și precipitațiile. În restul intervalului regimul pluviometric va fi deficitar.

Loading...