ULTIMA ORA! Autoritățile au declarat oficial epidemie de gripă în România! Recomandări de Maximă importanță

Autoritatile sanitare au declarat oficial joi epidemie de gripa declarata, in conditiile in care numarul total al deceselor a ajuns la 18.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a raportat astazi Ministerului Sanatatii ca, in ultima saptamana de supraveghere si monitorizare, s-a inregistrat o crestere foarte mare a numarului de imbolnaviri prin infectii respiratorii acute fata de nivelul asteptat.

Activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere nationala, raportandu-se un numar aproape dublu de gripe clinice comparativ cu saptamana precedenta.

In aceste conditii, specialistii epidemiologi au constatat o evolutie epidemica a gripei.

In acest context, precizam ca, toate masurile luate pana in prezent de catre Ministerul Sanatatii, precum si recomandarile catre populatie, catre unitatile sanitare, de ingrijire, sau colectivitatile scolare raman aceleasi.

Mai mult, in aceasta perioada, este recomandata limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicatie antivirala si a stocurilor de echipamente de protectie.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca, masurile de igiena personala sunt spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos.

Alimentatia bazata pe legume si fructe, odihna si miscare sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.

De asemenea, se recomanda evitarea automedicatiei si consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare, precum si izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei.

Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de preventie si se recomanda, in continuare, vaccinarea antigripala.

Recomandari pentru spitale

In aceasta perioada, este recomandata limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc.

Pana acum, au fost raportate 18 decese cauzate de gripa!

Loading...