De când se produce efectiv dublarea alocaţiilor. Avertismentul lui Marius Budăi DOCUMENT

Conform, art. II., legea promulgată de Klaus Iohannis intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care aceasta se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pe de altă parte, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, anunţă că intrarea în vigoarea va fi prorogată de Guvern pentru luna Iulie.

Fostul ministru al Muncii Marius Budăi a reacționat după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi,

Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii.  „Și dacă ar vrea nu au cum. Am văzut acum circa 10 zile

cum Guvernul Orban avea patru soluții cum să nu majoreze dublarea alocațiilor, din păcate, niciuna cum să le majoreze.

Așa că alocațiile nu vor fi majorate, iar data de 1 iulie este un măr otrăvit ambalat

frumos pentru că își doresc ca până atunci alegerile anticipate să fie deja realizate, să aibă loc și după aceea Dumnezeu cu mila”, a spus Budăi la A3.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii

Administraţia prezidenţială a anunţat că şeful statului a semnat:

”Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (PL-x 124/13.03.2019)”.

Cum se măresc alocaţiile:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 

b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.” 

Premierul Ludovic Orban a anunțat că nu sunt bani la buget pentru alocații duble, așa că cei care se așteptau să primească mai mulți bani în aceasă lună, vor fi dezamăgiți.

Orban susține că își dorește să se mărească alocațiile, însă momentan acest lucru nu este posibil.

Alocații 2020. Premierul Orban susține că nu sunt bani de la buget pentru dublarea acestora.

Ludovic Orban a acordat un interviu pentru digi24 în cadrul căruia a vorbit despre alocațiile care ar fi trebuit să fie dublate de la 1 ianuarie 2020. Deși el intenționează să mărească alocațiile, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, spre dezamăgirea părinților care se așteptau să ia mai mulți bani în prima lună din an.

Premierul a mai adăugat că alocațiile s-au mărit de la 1 ianuarie, dar cu o sumă mult mai mică, iar asta în urma depunerii unui proiect de lege de către PNL. Majorarea pe care o dorește PSD-ul este, însă, imposibilă la acest moment.

“Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare al creșterii alocațiilor. Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

“Mai mult, potrivit unui alt proiect de lege adoptat tot la propunerea PNL, alocațiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare a alocației, care se pierde în urma inflației. Deci, practic, alocațiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%.

Să vii acum, tot în 2019, și să impui o nouă dublare a alocațiilor pentru copii, arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD”, a subliniat Ludovic Orban.

„Aici sunt un om cinstit și am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocațiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioadă de patru ani de zile, PSD nu a crescut deloc alocația.

 

Loading...