ULTIMA ORA: Bulgaria anunță primele cazuri de coronavirus

Doi barbati din orasul Plevna, din nordul Bulgariei, si doua femei din Gabrovo, in centrul tarii, au fost testati pozitiv pentru coronavirus, in cadrul unei testari mai ample, a declarat directorul centrului national de boli infectioase Todor Kantardjiev, transmite digi24.ro..

Guvernul bulgar urma sa convoace o reuniune de urgenta in cursul zilei de duminica, pentru a discuta despre masurile suplimentare de prevenire a raspandirii coronavirusului.

Bulgaria, stat cu 7 milioane de locuitori, a introdus scanere de temperatura in aeroporturi si la punctele de trecere a frontierei, pentru a impiedica raspandirea bolii.

Joi, Bulgaria a declarat epidemie nationala de gripa si a inchis toate scolile pana pe 11 martie.

Primele doua cazuri de coronavirus au fost detectate in Bulgaria la un barbat de 27 de ani si la o femeie de 75 de ani care nu calatorisera in strainatate, a anuntat sambata directorul Centrului pentru boli infectioase, Todor Kantardjiev, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

„Astazi (sambata), doi pacienti (…) au fost testati pozitiv cu coronavirus”, a declarat oficialul intr-o conferinta de presa difuzata sambata seara la radio si televiziune.

Tanarul infectat locuieste in Pleven (nord), iar femeia in Gabrovo (centru). Persoanele cu care au intrat in contact au fost testate, a adaugat Kantardjiev.

Cei doi pacienti „nu au profilul tipic: nu au fost in strainatate si nu au intrat in contact cu persoane care efectuasera calatorii”, a precizat profesorul Venteslav Mutaftciski, seful unitatii nationale de prevenire a coronavirusului.

„Prin urmare, nu cunoastem pacientul zero”, a explicat el.

Bulgaria se confrunta deja cu o epidemie de gripa, motiv pentru care autoritatile de la Sofia au decis inchiderea tuturor scolilor in perioada 6-11 martie, precizeaza Mediafax.

Pana duminica dimineata, au fost inregistrate peste 106.000 de cazuri de infectie cu noul coronavirus in 103 tari.

Cele mai multe persoane infectate sunt in China, unde a izbucnit epidemia: 80.696.

Pe urmatoarele pozitii se situeaza Coreea de Sud, cu 7.313 persoane infectate, si Italia cu 5.883 cazuri.

De la izbucnirea epidemiei si pana in prezent au fost inregistrate 3.600 de decese, cele mai multe in China, urmata de Italia, 233 decese, si Iran, unde 145 de persoane si-au pierdut viata.

Loading...