Decizie de ultima ora de la BNR pentru romanii cu credite

Comitetul de Supraveghere al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de urgenta, a clarificat modul in care bancile si IFN-urile din Romania trebuie sa aplice reglementarile in vigoare in contextul pandemiei cu COVID 19.

Astfel, BNR va face uz de flexibilitatile cadrului normativ astfel incat persoanele si companiile cu credite sa poata fi ajutate atat de banci cat si de institutii financiare nebancare in perioada urmatoare.

Amanarea la plata (urmare a unei masuri generale sau prin negocieri directe cu clientii), determinata de situatia actuala, nu trebuie asociata unei notiuni de dificultate financiara a debitorului.

In consecinta, creditul nu trebuie reclasificat, iar institutia bancara nu trebuie sa constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurarii.

Astfel, desi definitia starii de nerambursare presupune orice operatiune de restructurare a unui credit si trebuie asociata notiunii de dificultate financiara, in situatia unui moratoriu (amanare de plata) privat sau public, o astfel de operatiune nu este apreciata ca o masura de restructurare, pentru ca nu a avut loc din cauza unei dificultati financiare a debitorului.

Reglementarile actuale permit imprumutatorilor (institutii bancare si nebancare) sa amane la plata creditele oricarei persoane fizice afectate de pandemia COVID‑19, fara aplicarea conditiilor prevazute de Regulamentul BNR nr.17/2012 privind unele conditii de creditare, cu modificarile ulterioare, privind gradul de indatorare, limitarea creditului functie de valoarea garantiei si durata maxima a creditului de consum.

In ceea ce priveste institutiile de credit, Banca Nationala a Romaniei mentioneaza ca, masurile de sustinere a debitorilor vor fi reflectate in situatiile bancilor in mod similar cu practica la nivel UE, prin aplicarea in mod unitar a cadrului european de reglementare in domeniile prudential si contabil.

Cadrul de reglementare prudential contine o serie de instrumente special create pentru situatii precum cea pe care o traversam in prezent, in scopul asigurarii conditiilor pentru depasirea perioadelor dificile cu mentinerea sanatatii financiare a bancilor.

Astfel, in perioadele anterioare, bancile au constituit amortizoare de capital potrivit reglementarilor europene si nationale adoptate de Banca Nationala a Romaniei in baza recomandarilor Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala.

Dat fiind contextul actual, Banca Nationala a Romaniei a decis sa permita bancilor sa utilizeze temporar (pana la o data ce va fi comunicata ulterior) amortizoarele de capital anterior constituite, cu mentinerea respectarii cerintelor prevazute de cadrul legal pentru aceste flexibilizari.

Adaptarea la noile conditii a amortizoarelor de capital sprijina bancile in a-si mentine rolul de suport al economiei reale, scrie huff.ro

Totodata, conform cadrului de reglementare, bancile au constituit si mentinut rezerve de lichiditate care pot fi utilizate pentru a face fata unei cereri marite de lichiditate pe parcursul unei situatii de criza.

Astfel, in linie cu actiunile intreprinse in acest sens la nivel european, BNR permite bancilor neincadrarea in nivelul minim al indicatorului de lichiditate, cu scopul utilizarii acestor rezerve pentru a contribui la o buna functionare a sectorului bancar si a ajuta bancile in asigurarea de lichiditati suficiente firmelor si populatiei.

Institutiilor de credit li se va comunica modul in care poate fi utilizata flexibilitatea cadrului prudential pentru a reflecta masurile de amanare la plata intr-un mod care sa urmareasca totodata mentinerea sanatatii financiare a sectorului bancar astfel incat acesta sa poata continua sa furnizeze sprijin economiei reale.

Loading...