Document. Guvernul, aproape de declararea stării de alertă. Școlile și grădinițele, închise până la finalul lunii Aprilie

Expertii din cadrul Grupului de Suport Tehnico-Stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase au propus Guvernului luarea unor masuri pentru combaterea COVID-19.

Printre acestea se numara inchiderea scolilor si gradinitelor pana dupa Paste si declararea starii de alerta, astfel incat magazinele sa evite aglomerarea, iar furnizorii de transport sa dezinfecteze frecvent spatiul dupa fiecare ciclu de transport.

Raed Arafat, presedinte al Grupului de Suport Tehnico-Stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei, a inaintat mai multe propuneri pentru gestionarea situatiei in ceea ce priveste coronavirul in Romania.

Potrivit documentului, „se propune, spre aprobarea CNSSU, inchiderea unitatilor scolare publice din invatamantul prescolar (gradinite), primar, gimnazial, liceal, post liceal si profesional, incepand cu data de 10.03.2020 pana la data de 21.04.2020.

Recomandarea ferma catre copii si parintii acestora de a petrece cat mai mult timp la domiciliu, evitand spatiile publice aglomerate.

De asemenea, a fost propusa sistarea pana la sfarsitul lunii martie a stagiilor in spitale pentru cursantii scoliilor postliceale. Universitatilor li se recomanda sa organizeze cursurile la distanta, situatiile in care este posibil.

Masuri sunt propuse si in ceea ce priveste magazin3le din Romania.

„Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligatiei pentru unitatile de alimentatie publica (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua masuri in urmatoarele privinte:

– dezinfectia frecventa a suprafetelor expuse (ex. carucioare, cosuri de cumparaturi, clante de la usi, butoane de la lifturi etc.), in special in zona caselor de marcat;

– instituirea de masuri privind evitarea aglomerarii de persoane in spatiile comerciale.”

Una dintre recomandari e aceea ca organizatorii de evenimente cultural-artistice sa asigure conditii optime.

Mai exact, sa fie asigurata o distanta mai mare intre 2 spectatori, prin vanzarea unui numar mai mic de bilete, dezinfectia freventa a suprafetelor, scrie adevarul.ro

Toate olimpiadele scolare si competitiile sportive vor fi suspendate, pentru a preveni raspandirea coronavirusului, potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei.

Olimpiadele scolare judetene si regionale, precum si competitiile sportive vor fi suspendate pana la o data care va fi comunicata ulterior.

Toate inspectoratele scolare au obligatia sa monitorizeze elevii si profesorii izolati la domiciliu si sa raporteze zilnic Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Suspendarea cursurilor din unitatile de invatamant este decizia exclusiva al Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, scrie digi24.ro.

Loading...