Vom avea veri cu 50 de grade la umbră. Schimbările pot fi dramatice în urmatorii ani

Ne asteapta veri cu 50 de grade la umbra si ierni fara zapada.

Este mesajul meteorologilor, in conditiile in care chiar acum traversam una dintre cele mai severe secete din ultimele patru decenii.

Iarna saraca in precipitatii le da fiori reci agricultorilor. Cei care lucreaza pamantul vorbesc despre al doilea an consecutiv extrem de rau. La cum arata vremea, recoltele vor fi mici, iar preturile vor creste.

Scenariile facute de climatologi pentru teritoriul Romaniei arata, atat in varianta optimista cat si in cea pesimista, o crestere din ce in ce mai mare a temperaturii aerului in urmatorii 30 de ani.

Iar schimbarile pot fi dramatice, avertizeaza specialistii.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: ″In urmatorii 30 de ani am putea avea 50 de grade celsius in loc de 44,5. E vorba de cea mai mare temperatura inregistrata.

Sunt indicii ca anul 2020 va fi un an record. La nivelul Romaniei 2019 a fost cel mai calduros an incepand din 1900, la nivel global a fost al doilea cel mai calduros, statistic vorbind, anii caldurosi vin din ce in ce mai multi.”

Potrivit expertilor in viitor, vom avea mult mai multe zile de iarna care vor arata ca cele de primavara. Practic, dispare zapada. Vizate sunt in special zonele din vestul si, sudul Romaniei, afectate si in prezent de seceta.

Pentru viitorul apropiat, intre 2021 si 2050, meteorologii spun ca vom avea o crestere medie a temperaturii lunare in cea mai calda luna a anului de peste 4 grade Celsius.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: “Chiar daca noi am modificat deja clima, aceasta modificare se poate modifica si mai mult in viitor inca sa nu mai putem tine pasul cu ea.”

Fermierii vorbesc despre al doilea an consecutiv de seceta si se asteapta, la cum arata vremea acum, la un adevarat dezastru.

Solul are mare nevoie de apa, iar in unele cazuri, nici macar irigatiile nu vor mai putea sa ajute culturile.

Deficitul de apa din pamant este de 62%. In sudul tarii, care este si bazinul agricol cel mai important pentru Romania, e parjol.

Loading...