Prof. Dr. Monica Pop, prima declarație despre tânărul infectat cu coronavirus. Ce trebuie să facă fiecare român

Tanarul care este primul caz de infectare cu coronavirus confirmat in Romania a ajuns joi de dimineata la Bucuresti, adus cu o ambulanta speciala, complet izolat. El a calatorit cu ambulanta toata noaptea, din comuna gorjeana de unde este.

Monica Pop a scris pe pagina sa de facebook urmatorul mesaj:

„TANARUL de la Bals e DOAR PURTATOR al virusului, NU E bolnav. Inca.
Poate ramine asa sau poate face boala.
Din pacate, insa, il POATE TRANSMITE.

Metode de profilaxie :
-inainte de a iesi din casa mincati obligatoriu o proteina ( ou, brinza, sunca) pt ca leucocitele sa fie in circulatie si imunitatea buna pt aparare

-Vitamina A 2 capsule pe saptamin@ (1 joi si 1 luni, de exemplu) si unul singur din produsele pt ridicarea imunitatii din ce gasiti in farmacie sau Plafar

-spalat des – se stie deja
-echilibru psihic. Se stie cit de tare scad imunitatea fricile, panica, supararile – evitati-le cit e posibil” a precizat doamna doctor.

Primul caz confirmat de coronavirus in Romania

Barbatul din judetul Gorj diagnosticat cu coronavirus este din satul Dobrana, are 25 de ani si lucra la o firma a italianului care a fost initial diagnosticat la intoarcerea din Romania.

Conform primarului comunei Prigoria, de care apartine satul, Iuliana Iliescu, tanarul este angajat la o firma unde cetateanul italian este patron.

Primarul a explicat la Antena 3 ca tanarul locuia cu parintii si cu bunicii. De asemenea, conform edilului, prietena tanarului este si ea izolata, dar la Targu Jiu.

Raed Arafat – In casa respectiva mai sunt 7 persoane, toate au fost testate negativ. Avand in vedere ca persoana testata pozitiv si este un contact direct, toate cele 7 persoane vor ramane la domiciliu, sub paza, li se vor asigura toate nevoile, dar nu vor putea pleca de acasa.

Dupa 14 zile vor fi testati. Daca apar simptome, atunci se testeaza si daca este pozitiva va fi testata la spital.

Familia este carantinata complet si pazita pentru protectie. Vor intra in contact doar cu persoane foarte bine protejate. Ei raman acasa, e mai confortabil decat intr-un centru de carantina.

Nu sunt copii acolo, dar sunt persoane in varsta. S-a instituit paza ca sa se evite intrarea vecinilor curiosi in contact cu persoane potential infectate.

Victor Costache: Se face o ancheta epidemiologica amanuntita pentru a vedea cu cine a mai intrat in contact persoana care a fost diagnosticata cu coronavirus. Persoana a intrat in contact direct cu italianul in varsta de 71 de ani. Mai sunt 33 de testari in lucru, persoane din apropierea cazului, iar maine se vor afla rezultatele.

Ca parte pozitiva, avem identificat pacientul zero, pacientul italian si de 2-3 zile testam toti contactii lui si de abia am identificat unul pozitiv. De asemenea, alt aspect pozitiv e ca e intr-un mediul rural, deci nu e dintr-o zona urbana foarte populata.

Raed Arafat: Persoana diagnosticata miercuri seara a fost de doua zile in izolare la domiciliu. S-a micsorat probabilitatea sa transmita mai mult. Din familie mai sunt cateva persoane care nu au fost depistate pozitiv cu coronavirus.

Marcel Vela: Facem un apel la calm si la urmarea recomandarilor Ministerului Sanatatii si Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Acesta a fost un mod pentru a va prezenta ca stim cum sa ne pregatim. Fac un apel la calm, la intelepciune si cu siguranta romanii, noi ca si natiune vom trece peste aceasta provocare.

Victor Costache si Raed Arafat nu au dorit sa faca public varsta pacientului.

Horatiu Moldovan si Nelu Tataru, secretari de stat in Ministerul Sanatatii, au confirmat informatia: „Este vorba de pacientul de la Gorj. Mai exista o proba in lucru. Va tinem la curent. Persoana care este in Gorj este in carantina. Urmeaza sa decidem internarea ei.”

Loading...