Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, despre Primul pacient confirmat cu coronavirus: „Din acest moment orice este posibil”

Din acest moment, orice este posibil in legatura cu extinderea coronavirusului in Romania, spune doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul institutului Matei Bals.

Acesta a explicat, in direct la Digi24.ro, cum sunt camerele pregatite pentru primii bolnavi.

Adrian Streinu-Cercel: „Este vorba de doua camere special amenajate care beneficiaza de dusuri chimice si care contin cate un pat in momentul de fata si pot fi extinse la doua paturi si o zona de laborator unde se lucreaza probele acestor pacienti.

Sistemul e nu intra nimic, nu iese nimic.

Tratamentul este patogenic, si respectiv simptomatic daca apar simptome. Daca persoana e asimptomatica s-ar putea sa nu fie nevoie de niciun fel de tratament special.

Patogenic e un tratament in care folosim medicamente care se interpun pe modalitatile de aparitie a unor posibile determinari sistemice.

80% dintre persoanele care dezvolta infectii virale in general si cu acest virus sunt persoane asimptomatice. In aceasta perioada, virusul se multiplica si poate fi prezent in teste. E motivul pentru care facem aceste teste”.

Reporter: Este posibil sa mai avem si un al doilea caz?

Adrian Streinu-Cercel: „Din acest moment orice este posibil”.

Romania are incepand de miercuri seara un caz de coronavirus confirmat. Victor Costache, ministrul Sanatatii, si secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, au anuntat ca in casa acestei persoane mai sunt 7 persoane – niciun copil, dar persoane in varsta – toate fiind testate si cu rezultat negativ.

„Riscul de a transmite pe teritoriul Romaniei este foarte mic pentru ca, fiind in perioada de incubatie. Stim cu totii ca aceasta perioada este de pana la 14 zile.

S-a aflat, intr-adevar pe teritoriul Romaniei in perioada de incubatie, dar fara sa aiba potential de transmitere.

Debutul bolii a avut loc la 48 de ore dupa ce a ajuns pe teritoriul Italiei, ca atare riscul sa fi fost contagios pe teritoriul Romaniei este foarte mic”, a spus, intr-o interventie telefonica la Digi 24, Streinu-Cercel. MAI, despre italianul infectat care a vizitat Romania:

A fost declansata ancheta epidemiologica Ministerul Afacerilor Interne a anuntat, referitor la italianul infectat cu noul coronavirus care a vizitat Romania, ca a fost declansata o ancheta epidemiologica pentru a identifica exact toate persoanele cu care a intrat in contact barbatul.

„Referitor la cazul cetateanului italian depistat pozitiv cu virusul COVID-19, potrivit informatiilor detinute la acest moment, inclusiv in baza datelor furnizate autoritatilor romane de Protectia Civila Italiana, rezulta ca barbatul a aterizat pe aeroportul din Craiova in data de 18 februarie a.c.”, au precizat reprezentantii MAI, intr-un comunicat de presa remis, marti de mediafax.ro.

Sursa citata mai spune ca „in perioada in care acesta a fost in Romania, a locuit in judetul Gorj unde a luat contact cu soacra sa si cu alte persoane”.

MAI precizeaza ca „la acest moment, s-a declansat o ancheta epidemiologica, urmand a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetateanul italian a intrat in contact”.

Totodata, pentru fiecare dintre aceste persoane vor fi luate masurile necesare, in functie de gradul de expunere, conchide sursa mentionata.