Ora de vară 2023. Moment istoric! Când trecem la ora de vară anul acesta.

1.020

Deși au existat propuneri în anii trecuți cu vedere la eliminarea schimbării orei de două ori pe an, nici în 2023 acest proiect nu a fost dus la final. Astfel, în luna martie, în România ceasurile se vor da înainte cu o oră.

Măsura a fost introdusă în anul 1932 și suspendată 11 ani mai târziu, în 1943. Totuși, a fost reintrodusă în anul 1979 și este valabilă și în prezent. Prin această măsură, România este în tandem cu celelalte state europene.

Ca în fiecare an, ora de vară 2023 va fi schimbată în ultima duminică din luna martie, adică în dimineața zilei de 26 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, iar din acest motiv fiecare membru UE trebuie să aleagă dacă va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă pe viitor.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile?

Dacă ora de vară se va modifica, în noaptea de 25 spre 26 martie 2023, ceasurile se vor da cu o oră înainte.

Prin urmare, ora 03:00 va deveni ora 04:00 în noaptea de 25 spre 26 martie.

Urmările orei de vară

Medicii susțin că nu este o mișcare tocmai bună pentru organismul nostru. Conform specialiștilor, unii oameni pot fi grav afectați de schimbarea orei. Efectele se vor resimți din plin, mai ales la nivel mental.

Unii dintre oameni se confruntă cu insomnii. Programul nostru este complet dat peste cap de aceste schimbări, dar revine rapid la normal. Totuși, unele persoane au nevoie de ajutor de la specialiști pentru a se repune pe picioare.

Trecerea la ora de vară poate crește riscul de infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale. Un studiu realizat de specialiștii din Suedia a demonstrat că ne confruntăm cu o creștere medie de 6,7% a riscului pentru infarctul miocardic în primele trei zile după trecerea la ora de vară.

Eurodeputatii au votat in favoarea renuntarii la practica de ajustare a ceasurilor cu o ora in primavara si toamna incepand cu 2021.

Tarile din Uniunea Europeana care decid sa mentina permanent ora de vara vor efectua ultima schimbare in acest sens in ultima duminica din martie.

Statele care prefera sa ramana la ora standard (ora de iarna) isi vor putea schimba ora pentru ultima data in ultima duminica din octombrie.

Acestea sunt principalele prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputati cu 410 voturi pentru, 192 impotriva si 51 de abtineri.

Parlamentul European sustine, prin urmare, propunerea Comisiei Europene de renuntare la schimbarea sezoniera a orei. Insa, acestia au votat pentru amanarea intrarii in vigoare pentru 2021.

Eurodeputatii vor, de asemenea, ca statele membre sa se coordoneze in asa fel incat sa nu existe impact negativ asupra pietei unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vara sau de iarna pe teritoriul statelor Uniunii Europene.

Ora de vară a fost pentru prima oară discutat în anul 1895, în Noua Zeelenadă, iar cel care a venit cu această inițiativă a fost George Vernon Hudson.

Ora de vară are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă destul de lungă din zi. Așadar, activitățile au loc cât mai mult posibil pe lumina naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere.

Lumina naturală, față de lumina artficială este un stimulator al tonusului fizic și psihic. Pe de altă parte, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

În momentul de față, sistemul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din întreaga lume.

Specialiștii susțin că modificarea orei ne afectează sănătatea

Principalul motiv invocat în ceea ce privește modificarea schimbării orei de două ori pe an are legătură cu efectele negative asupra oamenilor.

Trecerea la ora de vară poate avea psihicul și sănătatea populației și este nevoie de o anumită perioadă de acomodare a organismului.

În urma unor statistici, s-a constatat că există persoane care se confruntă cu depresii, stări puternice de oboseală, nervozitate, din cauza trecerii la noua oră.

Odată cu modificarea ceasului se modifică și ceasul nostru biologic, iar aceste schimbări pot produce și dereglări hormonale.
Un alt studiu a concluzionat că pierderea a câte 1-2 ore de somn dublează riscul producerii unui accident rutier.

Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, iar odată cu aceasta fiecare stat membru UE trebuie să aleagă dacă va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă.

Aceste modificări urmează să fie comunicate între statele membre, astfel încât piața internă să nu aibă de suferit.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!