Ce se va întâmpla cu elevii care vor refuza să poarte masca în timpul orelor. Precizările lui Raed Arafat

O parte dintre elevi vor reveni în sălile de clasă din 14 septembrie, iar potrivit regulilor impuse de autorități, vor trebui să poarte masca pe tot parcursul orelor.

Raed Arafat a explicat că cei care vor refuza să poarte masca, vor fi scoși pe hol.

„La început va fi greu să impui regulile. Regulile trebuie impuse, nu neapărat cu pedepse. Trebuie impuse cu fermitate și să i se spună elevului.

„Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol. Când porți mască intri în clasă, pentru că îți pui colegii în pericol.

Va conta foarte mult ce au auzit copiii în casă în ultimele 6 luni. De la părinții lui. Ce a auzit copilul de la anturajul lui”, a declarat șeful DSU Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat a explicat că trebuie să simtă că la școală trebuie respectate regulile, mai ales în condițiile în care unii au părinți care resping utilizarea măștii și „o tratează ca pe o glumă”

Școlile vor avea stocuri de măști
Ministrul Educației Monica Anisie a anunțat în urmă cu o săptămână că unităţile şcolare vor avea stocuri de măşti, atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli.

”Şcolile vor avea stocurile necesare pentru a oferi o mască pentru copii si cadrele didactice. De cate ori nu s-a întâmplat să se rupă masca?

De aceea, trebuie să existe acest stoc la nivelul unităţilor de învăţământ şi la nivelul ISJ. Le-am spus încă de aseară să îşi facă stocurile”, a mai declarat Anisie.

Anisie a mai precizat că se recomandă ca orele în laborator să fie evitate.

”Normele sanitare prevăd ca laboratoarele să fie evitate.

Şcoala trebuie să se organizeze astfel încât elevii să nu se plimbe prin mai multe clase, chiar şi în bănci.

Dacă în prima zi de şcoală un elev s-a aşezat în banca a treia la fereastră, acolo va sta până la finalul primului semestru”, a mai declarat Anisie.

Fiecare unitate de învățământ va stabili orarul, la fel ca până acum, copiii vor fi programați să vină la școală astfel încât să nu se întâlnească prea mulți.

Iar pauzele vor fi decalate, declarat Monica Anisie, ministrul Educației la Realitatea TV.

Monica Anisie a făcut mircuri seară noi precizări legate d noul an şcolar:

“Începând cu 14 septembrie vom reveni în spațiul școlii pentru a învăța. (…) În ordinul comun emis împreună cu ministrul sănătății am dispus că putem funcționa după trei scenarii: verde, galben și roșu. (…)

Dacă sunt copii care vin pentru prima dată în spațiul de învățământ și se dorește ca în curtea școlii să fie un spațiu în care să fie primiți elevii, acest lucru trebuie să se realizeze prin măsuri sporite de siguranță astfel încât să nu expună în niciun fel pe elevi.

Am vorbit cu directori și deja au luat decizia să nu organizeze astfel de festivități de învățământ.

Până când începe școala diriginții, învățătorii trebuie să spună părinților ce au de făcut, să comunice cu părinții, trebuie să le spunem clar pentru că în felul acesta în ziua de luni să începem cu bine.

Mâine dimineață avem deja un câștigător și mâine dimineață vom semna contractul, 82000 de tablete pentru trei loturi. Continua licitație și pentru celelalte tablete”.