ULTIMA ORĂ: Încă cinci cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în România. Bilanțul a ajuns la 64. În ce oraș au fost depistate

Numarul pacientilor confirmati cu coronavirus, in Romania, a ajuns la 64 pana la aceasta ora.

Cinci cazuri de imbolnavire cu noul coronavirus au fost confirmate in Bucuresti, vineri dimineata, la INBI Matei Bals.

Este vorba de persoane care au intrat in contact cu persoane depistate pozitiv.

Caz 60: Barbat, 39 ani, contact cu persoana care a calatorit in Germania.

Caz 61 – Barbat, 53 ani, contact ( coleg birou) cu membru din familia pacientului care a fost internat in Spitalul Gerota.

Caz 62 – Femeie, 48 ani, contact, membru familie caz 61.

Caz 63 – Tanara, 22 ani, contact, membru familie cu cazul 61

Caz 64 – Tanar, 23 ani, contact familie cu cazul 61.

Aseara au fost depistate sase cazuri in judetul Hunedoara, care au intrat in contact cu tanara de 26 ani, din Petrosani, venita din Italia pe 1 martie.

Si totul s-a intamplat pentru ca femeia nu a respectat masurile de autoizolare.

In plus, vineri dimineata, inca cinci cazuri de imbolnavire cu noul coronavirus au fost confirmate in Bucuresti., scrie stirileprotv.ro.

Autoritatile anunta noi masuri.

Personalul din spitale va fi suplimentat, adica vor fi chemati medici de acasa, din turele libere.

”In scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din sectiile de boli infectioase, care vor fi arondate exclusiv pacientilor Covid-19.

Se pregatesc in acest moment spitalele de suport, care vor prelua celelalte afectuni de boli infectioase. Paturile de ATI, cele aproape 4.000, vor retine acele 10%, pe masura evolutiei situatiei, pentru a asigura suportul pentru cazurile critice”, a explicat Nelu Tataru.

Pana atunci, oficialii ne transmit sa nu mai mergem la camera de garda, daca nu avem cu adevarat o urgenta, dar recomandarea ii vizeaza, atentie, si pe cei care cred ca ar fi contaminati cu nou coronavirus.

”Sa contacteze medicul de familie prima data. Si telefonic sa il contacteze. Pentru o febra de 38 nu veni la spital sau pentru ca tusesti.

Prima data contacteaza medicul de familie. Poate din triajul epidemiologic iti gasim pe cineva sa trimitem sa iti recolteze de acasa, ramai acasa pana vedem rezultatele, decat sa te duci in UPU, sa infectezi alte persoane”, a transmis Raed Arafat.

Exportul de dispozitive medicale si medicamente, oprit

O alta masura importanta vizeaza exportul de dispozitive si medicamente folosite in preventia si tratarea afectiunilor asociate infectiei cu noul coronavirus. Vreme de 6 luni, autoritatile au anuntat suspendarea acestor exporturi.

Firmele si distribuitorii, inaintea crizei, aveau si un procent pe care il exportau. In aceste moment, decizia Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta este ca acest mic procent de export sa nu se mai faca.

Sa ramana tot ce inseamna dispozitive si medicamente in tara”, explica Nelu Tataru.

Adica antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, cele folosite in anestezii, dar si sedative. Iar pe lista vor fi trecute si alte medicamente.

In plus, Primaria Capitalei a anuntat ca va achizitiona in regim de urgenta aparate de testare pentru depistarea coronavirusului