Mărturia rudelor celor două surori românce care s-au stins de coronavirus, în Italia: „I-a uscat plămânii boala asta”

Doua surori romance au murit de coronavirus intr-un spital din Italia, anunta rudele.

Cele doua femei au fost diagnsticate si internate langa Milano si s-au stins la doua zile distanta una de cealalta.

Doua romance care au contactat in Italia coronavirus au murit in aceasta saptamana in doua spitale din Italia. Cele doua erau surori, una dintre ele urmand sa implineasca 80 de ani chiar pe 14 martie.

A murit insa cu doua zile inainte. Sora ei, 75 de ani, s-a stins din viata miercuri.

O ruda apropiata a celor doua femei a confirmat pentru Observator.tv atat decesul lor, cat si faptul ca fusesera diagnosticate cu coronavirus.

Cele doua au plecat impreuna din tara, din Borsa, Maramures, in ianuaria, femeia de 75 de ani mergand la tratament in Milano, acolo unde traiau copiii ei.

Sora ei mai mare a insotit-o pentru a avea grija de ea. Nimeni nu stie cum s-au infectat cu coronavirus.

„Cea de 80 de ani nu avea nicio boala, era sanatoasa. Dar corpul era batran. Am apucat sa vorbim pe video cu ea cu cateva ore inainte, si-a luat ramas bun. Era lucida.

I-a uscat plamanii boala asta si plamanii nu au mai acceptat aer de la apartat.”, ne-a povestit sursa noastra.

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel explica faptul ca in prezent in Romania circula peste 300 de virusuri care se localizeaza in aparatul respirator, iar noul coronavirus afecteaza plamanii.

Streinu Cercel spune ca pana la 10% dintre cazurile grave raman cu sechele, astfel ca cei mai multi dintre cei infectati se vindeca insa fara sechele.

″In principal, plamanul este afectat de acest virus si in mod secundar celelalte organe. (…) Pentru a functiona avem nevoie ca toate organele sa fie oxigenate la valori maximale, iar aceasta oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plamanului.

Plamanul este cel care permite accesul oxigenului in alveole (…) si din pacate acest virus nu face altceva decat dezlipeste pneumocitele, celulele care sunt specifice plamanului, de pe membrana bazala si practic fara pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufoca vazand cu ochii.

Si atunci in terapie intensiva noi intervenim cu un aparat de ventilatie special, plus suport respirator de plaman artificial si practic scoatem sangele din organismul pacientului.

Iltrecem prin niste filtre si pe urma in reintroducem oxigenat, evident ca aceste proceduri se fac cu niste costuri care sunt uriase, dar reusim sa salvam vieti” a afirmat Adrian Streinu Cercel.

Acesta a precizat ca plamanii pot ramane cu “o serie de sechele”, pentru ca vindecarea se face cu cicatrici, iar rezistenta pacientului la efort este posibil sa “se reduca dramatic”.

Unii pacienti pot ramane dependenti de aparate de oxigenare, calitatea vietii in cazul lor fiind “mult redusa”. El a mentionat ca aproximativ 5-10 la suta dintre cei cu forme severe raman cu sechele in urma COVID-19.

Loading...