Spania a pregatit decretul pentru starea de urgenta. Regulile drastice care ii vor afecta inclusiv pe romani

Spania va decreta stare de urgenta dupa numarul mare de cazuri de infectare cu coronavirus.

Vor fi reguli stricte pe care trebuie sa le respecte toti cetatenii. In Spania este a doua cea mai mare comunitate de romani din Europa, care vor fi direct afectati de aceste masuri restrictive.

Din momentul in are va fi emis decretul, vor fi instituite reguli stricte pentru cetateni, acestia fiind consemnati la domiciliu, scrie digi24.ro.

Vor avea voie sa iasa din casa doar in cateva situatii stricte – pentru a cumpara mancare, pentru a cumpara medicamente, pentru a merge sau a se intoarce de la serviciu.

Politia poate opri pe oricine este pe strada si daca se va constata ca oamenii nu respect regulile, acestia vor fi sanctionati.

Toate structurile de ordine si siguranta vor fi in subordinea ministerului de interne spaniol, astfel ca autonomia regiunilor spaniole va fi suspendata din acel moment.

Toate structurile de ordine si siguranta vor raporta direct ministrului de Interne spaniol.

Deplasarile vor fi controlate si vor fi impuse restrictii.

Odata declarata starea de urgenta, guvernul va putea limita miscarea persoanelor si a vehiculelor in locuri specificate.

Va putea rechizitiona temporar anumite bunuri, va putea sa preia controlul fabricilor si companiilor si sa rationalizeze consumul de alimente.

Articolul nu a mai fost activat din 2010, atunci cand el a fost folosit ca raspuns la o greva a controlorilor de trafic.

Starea de urgenta va fi in vigoare timp de doua saptamani, dar ar putea fi prelungita cu acordul parlamentului de la Madrid.

Romanii reprezinta in acest moment cea mai mare comunitate de straini din Spania.

Conform datelor disponibile de la autoritatile spaniole, numarul romanilor rezidenti in Spania este de putin peste 1 milion de persoane.

Numarul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns in Spania la 4.209 si cel al deceselor provocate de Covid-19 la 120, potrivit televiziunii La Sexta, citata de Agerpres.

Conform relatarii acestui post de televiziune, starea de alerta reprezinta primul din cele trei niveluri ale starii de urgenta si poate fi instituita pe o perioada de 15 zile, timp in care guvernul poate lua o serie de masuri exceptionale.

Presa spaniola mai scrie ca toate restaurantele, barurile si magazinele din regiunea capitalei Spaniei, Madrid, cea mai afectata de epidemie (cu peste 2.000 de infectari si 64 de decese), vor fi inchise.

Vor ramane deschise doar supermarketurile si farmaciile. Potrivit postului TVE, aceasta masura ar urma sa se aplice incepand de sambata, scrie digi24.ro

Pandemia de Covid-19 a provocat moartea a 5.043 de persoane la nivel mondial, majoritatea în China continentală, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP vineri, la ora 11:00 GMT, pe baza unor cifre oficiale.

3.176 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în China continentală, 1.016 în Italia şi 514 în Iran, ţările cele mai afectate de Covid-19 unde s-au înregistrat şi cele mai multe decese.

Loading...