Franța închide de la miezul nopții toate cafenelele, mall-urile și unele magazine

Franta a declarat stare de urgenta pentru doua saptamani incepand de astazi, a anuntat presedintele Emanuel Macron.

Decizia guvernului suplimenteaza decretul prezidential si a hotarat sa inchida toate restaurantele, cafenelele, cinematografele si mall-urile. De asemenea, orice eveniment public este interzis.

Premierul francez a dispus inchiderea, de duminica, a tuturor barurilor, restaurantelor si magazinelor neesentiale din toata tara, in lupta impotriva epidemiei de coronavirus.

Si unitatile comerciale vor fi afectate, cu exceptia magazinelor alimentare, farmaciilor, bancilor, tutungeriilor sau benzinariilor.

Totusi, alegerile municipale programate pentru duminica vor avea loc, noteaza dpa.

Seful guvernului de la Paris a dat asigurari ca „primele masuri adoptate pentru a limita adunarile au fost prost aplicate”,

Aceasta a dus la o „accelerare a raspandirii virusului si, in unele teritorii, la o crestere a numarului de persoane aflate la reanimare”.

Premierul Philippe a cerut totodata francezilor sa dea dovada de „mai multa disciplina” in fata pandemiei.

Autoritatile sanitare franceze au anuntat ca peste 830 de cazuri noi de pacienti infectati cu noul coronavirus au fost detectate in Franta.

Tara europeana are acum 4.500 de cazuri confirmate – mai mult decat dublu in 72 de ore – si 91 de decese.

Sunt 12 decese in plus fata de raportarea anterioara si peste 300 de cazuri grave de pacienti aflati la reanimare, mai bine de jumatate dintre acestia avand sub 60 de ani, a declarat directorul general al sanatatii, Jerome Salomon, potrivit digi24.ro.

Creşele, şcolile, liceele şi unversităţile din Franţa vor fi închise începând de luni, din cauza epidemiei de coronavirus, a anunţat joi seară preşedintele Emmanuel Macron.

Autorităţile au îndemnat cetăţenii să lucreze de acasă, să limiteze deplasările şi să protejeze persoanele care au vârste de peste 70 de ani.

“Sănătatea nu are preţ. Guvernul va mobiliza toate mijloacele financiare necesare”, a declarat Emmanuel Macron într-un discurs televizat.

Franţa se confruntă cu cea mai gravă criză medicală din ultimul secol, a subliniat Emmanuel Macron, în condiţiile în care bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 4.500 de cazuri şi 91 de persoane au decedat.

“Am gânduri de emoţie şi afecţiune pentru familiile şi rudele victimelor. Aceasta este cea mai gravă criză medicală cu care se confruntă Franţa în ultimul secol.

În cele mai multe cazuri, virusul nu prezintă pericol, dar pot fi consecinţe grave pentru persoanele vârstnice sau afectate de boli cronice”, a declarat Emmanuel Macron.

“Tot personalul medical este implicat. Transmit recunoştinţa naţiunii pentru personalul medical. Suntem abia la începutul acestei epidemii. S-a accelerat peste tot în Europa, s-a intensificat.

Prioritatea noastră absolută va fi sănătatea. Nu voi face compromisuri”, a adăugat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Emmanuel Macron a declarat că alegerile locale, programate duminică şi peste două săptămâni, vor fi menţinute. “Nu există contraindicaţii”, a precizat Macron, subliniind totuşi că va primi noi informaţii vineri.

“Urgenţa este să protejăm compatrioţii cei mai vulnerabili. Trebuie să continuăm să câştigăm timp şi să îi protejăm pe cei mai fragili”, a subliniat Emmanuel Macron.

Loading...