Ce înseamna sa fii asistent medical in plina pandemie de coronavirus. Mărturia unei românce din Italia: „Plâng pana ajung acasă, plâng și când ajung acasă”

O romanca este asistent medical de mai bine de 15 ani in Italia si spune ca sectiile de Terapie Intensiva nu mai fac fata numarului mare de pacienti infectati cu coronavirus.

„Plang pana ajung acasa, plang si cand ajung acasa”

Magda Tereblecea spune ca pleaca de acasa fara sa stie cand se mai intoarce si ca se teme sa nu isi imbolnaveasca si membrii familiei.

”Inseamna ca asistenta de baza la pacienti sa nu o poti face 100%, pentru ca ai mai multi pacienti decat ai fi avut in mod normal, si sa ajungi de la unul la celalalt, sa nu stii pe care sa-l salvezi mai intai.

Plang pana ajung acasa, plang si cand ajung acasa pentru ca nu am reusit sa fac tot. Sau am facut tot si nu am reusit sa salvez”, a povestit asistenta romanca reporterului Pro Tv, Sorina Ionasc.

Asistenta medicala a descris scenele dramatice pe care le-a trait in mijlocului pandemiei de coronavirus din Italia:

”Inseamna ca pacientul sa se uite in ochii tai si sa-ti spuna sa le transmiti celor dragi cat de mult ii iubeste. Inseamna ca pacientul sa se uite in ochii tai si sa spuna:

N-am crezut ca este atat de grav! Sau sa spuna: te rog frumos, da-mi mai mult oxigen! La inceput, au fost ore continue de spaima, de groaza, veneau pacienti unul dupa altul si nu aveam schimb”, povesteste Magda Tereblecea.

Magda spune ca merge la serviciu cu combinezon si trei randuri de masti si ca Italia se confrunta cu o criza de echipamente medicale. Momentele dificile au dus la apropierea dintre medici si pacienti.

”In momentul in care intra la Terapie Intesiva, zile intregi, pana iese, pacientul nu-si vede absolut deloc persoanele dragi.

Persoanele dragi suntem noi. Cand intram, ne stim de pe nume, le facem cu mana.

Noi suntem deja cu masti si ne stim dupa zambet, dupa zambetul pe care nici macar nu-l vede, ne stim dupa grimasa zambetului, care se vede un pic, asa, intre masca si ochelari. Sau dupa ochi.

Sau ne uitam ca, in locul celui pe care l-am lasat aseara, e un alt pacient. Si asta inseamna ca nu mai este printre noi”, spune asistenta.

Loading...