Medic roman, mesaj dur pentru toti romanii: Cooperati, sau saptamanile care vin, aia cu coasa n-o sa mai vina la televizor, o sa vina in curtea multora.

Medicul Gabriel Diaconu a postat un mesaj dur pe pagina sa de Facebook. Iata ce scrie medicul:

Moartea va veni pentru multi. Nu pentru toti odata. Nu pentru cei care erau de murit.

„Sa vorbesti etic despre pregatiri in fata mortii presupune ca esti nu doar echipat intelectual, moral sau afectiv.

Presupune ca esti dispus sa fii transparent in conversatia cu oamenii, fie ei multi, putini, educati sau ne-educati.

Cifrele nu pot fi schimbate. Romania are 2500 de paturi de terapie intensiva, MAXIM, daca va reusi sa echipeze / respectiv sa cumpere suficient echipament pentru 1000 de paturi.

Adica 140 de milioane de Euro, si vendori suficienti incat sa ofere astfel de volume.

Pana atunci, ne putem baza doar pe in jur de 1500 de paturi. Aceste 1500 de paturi sunt distribuite inegal in tara, deci densitatea de pat/ la 100.000 de locuitori este foarte variabila.

In situatii de lockdown/ carantina a unui oras, scenarii de tip Lombardia se pot intampla in Romania in multiple judete.

Masurile extreme, draconice sociale sunt SINGURELE care pot face o diferenta in procentul de mortalitate.

Populatia nu va asculta recomandarile CCO/ MAI/ MS decat cu politie pe strada, si politie militara care sa se asigure ca toate persoanele trecute de 60 de ani raman in casa pentru urmatoarea luna.

Un pat de terapie intensiva cu bolnav Covid este blocat pentru 2 – 3 saptamani.

Mortalitatea in ARDS datorat Covid-19 este 60%. Drept urmare, daca apar rapid multe cazuri de pneumonie interstitiala Covid/ urmate de ARDS, paturile se vor umple in maxim 7 zile.

Nu avem ventilatoare, pneumomate suficiente, si achizitia lor in regim de urgenta are o intarziere de livrare/ punere in functiune de pana la o luna. Ajutorul nu va veni decat la sfarsit de aprilie/ mai.

Testam, realist, vreo 500 de persoane / zi si rata de detectie Covid este nejustificat de mica.

Asta inseamna ca triajul functioneaza foarte prost si pierdem teste aiurea.

Cifrele spun ca doar 10 – 15% dintre persoanele Covid+ sunt identificate prin testare.

Asta inseamna ca astazi, la 277 de cazuri testate pozitiv, in comunitate, la nivel national, avem aproape 2000 de persoane Covid+ nediagnosticate.

Avem transmitere comunitara. Transmiterea comunitara are o rata de dublare la fiecare 2 – 3 zile. Nu ne putem baza pe curba exponentiala doar de dublare saptamanala a cazurilor testate RT-PCR. Cei care transmit cel mai mult boala sunt Covid+ anonimi, circulanti.

Loading...