AVERTISMENTUL medicului Alexandru Rafila: Valul de frig din următoarele zile ar putea favoriza transmiterea coronavirusului

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie si reprezentantul Romaniei la OMS, Alexandru Rafila, a declarat, la Digi24, ca racirea brusca a vremii anuntata de ANM pentru urmatoarele zile ar putea influenta transmiterea coronavirusului.

„Aceste variatii de temperatura influenteaza in mod negativ.

Favorizeaza transmiterea daca nu respectam niste reguli, cum ar fi expunerea pe timp indelungat la frig. Trebuie sa vedem cat timp va dura aceasta racire a vremii.

Nu cred ca vremea trebuie sa influenteze comportamentul, ci faptul ca trebuie sa se inteleaga ca trebuie sa stea izolati la domiciliu.

Temperaturile si umiditatea mari incetinesc transmiterea, dar nu o elimina. In sezonul cald se va transmite mai greu, dar nu inseamna ca boala va disparea.

Va continua sa produca infectii. La toamna vom avea din nou o crestere”, a declarat Alexandru Rafila.

Varful epidemiei de COVID-19 s-ar putea inregistra in aprilie, spune medicul Alexandru Rafila.

Acesta se bazeaza pe modul in care evolueaza alte coronavirusuri cunoscute.

In perioada verii, cand vremea este mai calda si mai uscata, numarul infectiile va scadea simtitor, in baza acestui scenariu.

Vestea proasta este ca microbul nu va dispărea.

Probabil va fi o ciclicitate. China spera sa se intample ce s-a intamplat la SARS in 2002. La SARS discutam de o raspandire mai mica.

Aici vorbim de o transmitere pe trei continente. Atunci e mult mai greu, noi tot speram.

Daca nu va fi posibila reducerea drastica a numarului de cazuri in tarile cu transmitere comunitara, atunci o sa asistam la prelungirea de un an, doi ani, practic la gripa”, a declarat Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

”Cu siguranta vom ajunge sa avem mai mult de 2000 de cazuri.

Si asta nu se va intampla intr-un timp foarte lung pentru ca, fara sa avem prea multe elemente obiective, simtim ca se intampla ceva in Romania.

Probabil, ca in urmatoarea saptamana o sa vedem o crestere rapida a numarului de cazuri transmise comunitar, cazuri la care nu o sa avem o sursa clara a infectiei”, a declarat la Realitatea Plus profesorul Alexandru Rafila, membru in Comitetul Executiv al MSD.

Intrebat in cat timp am putea ajunge in scenariul 4, acesta a raspuns: ”Nu pot sa fac eu o predictie, dar probabil in decurs de o saptamana, 10 zile, probabil.”, precizeaza stirileprotv.ro.

Loading...