In spitalul din Timișoara s-au vindecat 51 din 54 de pacienți cu coronavirus. Ce au făcut diferit medicii de aici

O speranta de vindecare, in lupta cu acest virus inspaimantator, vine de la Timisoara.

In Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes” au fost tratati cei mai multi dintre pacientii vindecati. Mai exact, din 54 de oameni depistati pozitiv, 51 au plecat sanatosi acasa.

Medicii din Timisoara recunosc ca folosesc o alta schema de tratament, fata de celelalte centre din tara, deoarece atata timp cat nu exista un protocol national, fiecare centru isi stabileste, propriul protocol

Florin Oancea, primarul orasului Deva, este unul dintre pacientii, internati in Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes” din Timisoara. Dupa 14 zile de tratament, echipa medicala l-a declarat vindecat, iar acum este acasa.

Florin Oancea, primarul orasului Deva: „Ni se batea in geam si ne anuntau ca, alaturi de micul dejun, avem si acea tableta. Cand am luat tableta, am vazut ca langa era o hartie si era impresionant. Mi-au dat si lacrimile. Scria: “Chiar daca nu ne vedeti, sa stiti ca suntem aproape de dumneavoastra si orice problema veti avea, nu ezitati sa sunati la numarul de telefon. Impresionat.”

In total, la Timisoara, din 54 de pacienti depistati pozitiv cu Coronavirus, 51 au fost deja externati. Astfel, Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara a devenit centrul din Romania cu cea mai mare rata de pacienti vindecati de Covid-19.

De tratament s-a ocupat medicul specialist Virgil Musta, seful Sectiei de Boli Infectioase. Doctorul sustine ca foloseste o alta schema fata de celelalte centre din tara. S-a stabilit aceasta politica terapeutica astfel incat, la nivel de tara, sa fie testate in acelasi timp forme de tratament diferite, tocmai pentru a-l gasi pe cel mai eficient.

La Timisoara, echipa medicala a stabilit administrarea unei singure tablete pe zi, care contine doua substante antivirale.

Virgil Musta, medic specialist, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara: „Atata timp cat nu este un protocol national, fiecare centru isi stabileste propriul protocol. Se foloseste o tableta care contine doua substante antivirale. Nu este nici foarte complicat.”

In cazul celor 51 de pacienti cu Covid-19, rezultatele pozitive au aparut dupa trei sau cinci zile de la administrarea primei pastile.

Schema de tratament folosita la Timisoara a dat randament pentru tratarea formelor usoare. Pentru cele severe si cele care necesita internare la Terapie Intensiva, sustine medicul Virgil Musta, foloseste aceeasi schema ca in restul centrelor din tara.

Medicul spune ca s-a inspirat din mai multe studii facute in China si Italia.

Virgil Musta, medic specialist, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara: „Primesc telefoane de peste tot, si din strainatate. Chiar acum am primit un telefon din Elvetia care ne solicita sa le spunem protocolul nostru, ca s-a auzit peste tot ca avem niste rezultate foarte, foarte bune.”

Succesul se datoreaza si faptului ca in spital sunt reguli stricte.

Numarul pacientilor de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara este in continua dinamica, iar medicii se pregatesc sa faca fata oricarei situatii.

In fiecare sectie, au fost montate filtre de decontaminare. Medicii care petrec foarte putin timp langa un pacient poarta combinezoane, masti, manusi si ochelari de protectie. Lucreaza in echipe astfel incat, in caz de imbolnavire, sa nu fie infectat tot personalul.

Virgil Musta, medic specialist, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara: „Intra doar cei care sunt antrenati, pentru ca primul obiectiv pe care il consider eu cel mai important, e de a ne pazi noi, sa nu ne contaminam, pentru ca daca noi ne contaminam, nu are cine sa ingrijeasca pacientii.”

Loading...