Veste buna de la Guvern. Romanii isi vor putea cumpara vechimea in munca

1.733

Veste buna pentru toți românii.

Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a anuntat adoptarea unei ordonante de urgenta, potrivit careia romanii vor putea sa-si cumpere anii de vechime pentru a iesi mai repede la pensie.

Care sunt conditiile

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta care aduce schimbari majore in sistemul de pensii publice.

„Prin acest proiect de ordonanta de urgenta, in termeni populari, persoanele care au varsta de pensionare si au un stagiu incomplet de

cotizare pot cumpara vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a declarat vineri Ionel Danca, potrivit Agerpres.

Cati ani pot fi ii poti cumparati

Persoanele care doresc sa faca acest lucru ar trebui sa plateasca in contul contributiei sociale suma de 23.200 de lei, achitata integral sau in transe pana in 2021.

„Si, prin acest proiect de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Muncii (…) practic se repara aceasta inechitate si persoanele îndreptățite la o pensie.

Dupa indeplinirea varstei de pensionare, pot sa-si completeze stagiul de cotizare in limita maxima a 6 ani si la nivelul salariului minim brut pe economie.

Practic, o persoana care in momentul de fata nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are varsta de pensionare sau lipsesc cativa ani de contributii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani

Dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta, poate incheia un contract de asigurari sociale pentru plata contributiilor pentru perioadele respective.

Nivelul contributiilor sociale care vor fi platite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a declarat Ionel Danca pentru Digi 24.

In vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, pensiei anticipate sau pensiei anticipata partiala.

solicitantul completeaza o declaratie, din care sa reiasa ca:

In perioada inscrisa in contractul de asigurare sociala pentru care se solicita asigurarea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii;

c) la data incheierii contractului de asigurare sociala nu are calitatea de pensionar.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in perioada cuprins intre data implinirii varstei de 18 ani si data incheierii contractului de asigurare sociala.

„In situatii exceptionale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de munca, declarate in conditiile legii,

Angajatorul/angajatorii a/au incetat activitatea si/sau daca arhiva acestuia/acestora nu mai poate fi identificata

Perioadele prevazute pot fi valorificate pe baza informatiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de munca, existente in arhiva electronica creata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005

Privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Arhiva electronica cuprinde atat datele preluate din carnetele de munca cat si carnetele de munca scanate”, se mai stipuleaza in proiectul de ordonanta de urgenta.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!