Prof. dr. Alexandru Rafila: Un al doilea val al infectarilor cu coronavirus va veni in iarna.

4.688

Rafila spune ca oamenii de pe intreg globul nu sunt pregatiti pentru un al doilea val de imbolnaviri cu coronavirus, dar se preconizeaza ca in sezonul de iarna ar putea aparea chiar mai multe cazuri.

„Sa vedem cum evolueaza situatia in vara si daca ajungem la un nivel foarte scazut al transmiterii in aceasta vara. In iarna discutam de o crestere care e normala pentru toate virusurile cu transmitere respiratorie.

Exista aceasta sezonalitate si pentru gripa si pentru alte tipuri de coronavirus, cu o transmitere intensa iarna si scazuta in sezonul cald.

Acest virus probabil va respecta aceasta sezonalitate, pe de o parte, iar pe de alta parte exista populatia care nu a trecut inca prin boala si care in mod clar nu este imunizata, deci e posibila chiar si o crestere a cazurilor in iarna”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a explicat ca in functie de comportamentul fiecaruia dintre noi, masurile de relaxare vor avea un efect pozitiv sau nu.

„Trebuie sa fim atenti la comportamentul nostru. Sigur ca masurile de reamenajare sunt importante, dar cele mai importante sunt cele individuale. Degeaba organizezi totul intr-un anumit mod, daca cei care folosesc spatiul nu respecta regulile”, a mai spus Alexandru Rafila.

Reputatul medic a insistat asupra importantei vaccinarii antigripale, mai ales a persoanelor in varsta si a celor care au boli cronice.

Tot el a mai spus ca in Romania se fac de ani buni demersuri pentru promovarea unei astfel de legi, dupa ce s-a observat ca incepand din anul 2009, activitatea vaccinala a tot scazut.

Medicul spune ca este acsolut nevoie de aceasta lege a vaccinarii. Romania nu are posibilitatea sa stocheze vaccinurile o perioda mai indelungata.

“In momentul de fata ea (legea vaccinari – n.r.) a fost aprobata de Senatul Romaniei, a fost adoptata de Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor. Este momentul ca ea sa fie adoptata de plenul Camerei Deputatilor. (…)

In ciuda faptului ca Ministerul Sanatatii a lansat proceduri de achizitie publica, nu s-a reusit achizitionarea de vaccinuri, pentru ca exista o criza de vaccinuri la nivel global, mai ales pentru unele dintre ele.

Mai mult, chiar s-a schimbat programul de vaccinare, ca sa se adapteze la disponibilitatile pietei, nu neaparat la nevoile de sanatate publica”, a specificat Alexandru Rafila.

Rafila spune ca responsabilitatea revine medicilor de familie, a medicilor pediatri, epidemiologi, dar si a Ministerului Sanatatii, pentru asigurarea la timp a tuturor vaccinurilor din programul national de sanatate.

Totodata si parintii au responsabilitate pentru vaccinarea propriilor copii