Ministrului Sănătății a făcut anunțul: Cat timp vom mai purta masca de protecție

2.669

Nelu Tataru, minustrul Sanatatii a declarat ca purtarea mastii de protectie va fi obligatorie atata timp cat vor fi noi cazuri de infectare cu noul virus. Ministrul spune ca asta inseamna cam o luna sau doua.

„Atata timp cat vom mai vedea ca mai avem nr de cazuri noi, vom purta masca, ca minim gest de protectie. Ramanem la o cale de transmitere cea mai importanta: aerogena”, a declarat Nelu Tataru la Digi24.

Cand a fost intrebat daca aceasta perioada va fi de un an, doi, ministrul a dat raspunsul:

„Sper sa fie mai putin de un an, doi. Sper sa fie o luna, doua de purtat masca, de purtat in spatiile inchise, mijloace de transport, la serviciu.

Ganditi-va ca acum 3-4 ani, cand multi mergeam in orase europene, ne intrebam de ce asiaticii purtau masti. A ramas un obicei pentru poluare”.

Cine are voie sa nu poarte masca:

a) angajatul este singur in birou sau se afla minim 2 m intre persoanele din acel birou, cu conditia aerisirii camerei, cel putin la doua ore si se asigura dezinfectia suprafetelor;

b) persoana sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

e) vorbitorii in public cu conditia respectarii distantei de 3 metri

f) elevii/studentii doar in timpul orelor de curs, daca se respecta distantarea corespunzatoare

g) copiii cu varsta mai mica de 5 ani.

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a anuntat ca starea de alerta ar putea fi prelungita si dincolo de 15 iunie. Totusi, ultima zi de stare de alerta pe teritoriul Romaniei va fi 16 iunie, nu 15 iunie.

Nelu Tataru a declarat, ca starea de alerta ar putea fi prelungita dupa data de 15 iunie. Cu toate astea, starea de alerta va dura cel putin pana pe 16 iunie, inclusiv.

Cronologic, ne-am aflat in stare de urgenta intre 16 martie si 14 mai, pentru ca la 15 mai sa facem trecerea la starea de alerta. Intr-o prima faza, Guvernul a instituit starea de alerta prin

Hotararea CNSU 24/2020 (document anulat intre timp) pentru a acoperi un weekend (perioada 15-17 mai) in care, altfel, ar fi existat un vid legislativ.

La 18 martie, odata cu intrarea in vigoare a legii starii de alerta (Legea 55/2020), Guvernul a (re)instituit starea de alerta, pentru 30 de zile, prin HG 394/2020, document aprobat ulterior in Parlament (aspect care nu s-a intamplat si cu prima stare de alerta, instituita de Executiv pentru trei zile).

Asadar, ne aflam in stare de alerta intre 18 mai si 16 iunie, inclusiv, atunci cand se va implini termenul de 30 de zile.

Daca luam in calcul si cele trei zile initiale in care Guvernul a instituit starea de alerta, rezulta deja un total de 33 de zile.

„Pana in 15 iunie inca suntem in stare de alerta, iar evolutia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Prelungirea sau nu a starii de alerta. Daca nu o sa mai fie stare de alerta o sa avem relaxare, desi mi-e greu sa cred acest lucru”, a spus Nelu Tataru, duminica seara, la B1 Tv.

Starea de alerta poate fi prelungita, daca autoritatile considera necesar, cu cel mult 30 de zile.

Cum 16 iunie va fi ultima zi de stare de alerta, o eventuala prelungire ar trebui sa se faca incepand cu data de 17 iunie. In egala masura, starea de alerta poate inceta inainte de termenul maxim de 30 de zile.