Raed Arafat, noi informații despre reintroducerea stării de urgență în România

2.125

După ce în presă au apărut informații potrivit cărora în România se va reintroduce starea de urgență, Raed Arafat a explicat ce se va întâmpla.

Secretarul de stat spune că autoritățile au anunțat deja că iau în calcul să aplica măsuri zonale sau locale, însă nu la nivel județean sau național.

Atunci când a fost întrebat concret dacă va fi decretată stare de urgență pe 1 sau 3 august, Arafat a negat.

„Nu trebuie să fie ceva planificat”

„Nu. Nu există așa ceva. Nu s-a discutat sau cel puțin nu știu eu de așa ceva.

Noi am zis că există posibilitatea luării unor măsuri locale sau zonale, asta s-a zis, dar nu pe județe sau pe țară. Măsurile ar putea intra în vigoare oricând.

Când apare o problemă se poate lua decizia asta. Așteptăm să intre în vigoare legea (n.r. se referă la Legea carantinării), deci nu trebuie să fie ceva planificat.

Depinde de ceea ce sesizează autoritățile de sănătate publică. Printre cele mai afectate județe: Argeș, Prahova, Galați, Brașovul are ceva probleme, deci sunt câteva zone.

Se pot face carantinări, dar depinde de zonă, sunt mai multe aspecte.

Nu neapărat tot județul ci doar o localitate mică unde este un focar mai mare, trebuie analizat”, a declarat șeful DSU în exclusivitate pentru DC News.

„În localitățile cu număr ridicat de bolnavi, se ia procentul celor pozitivi la populația zonei respective, se ia răspândirea, se iau și alte criterii

– complianța populației cu măsurile de protecție, mai multe chestii pe care le analizează în mod normal DSP-ul,

Comitetul județean pentru situații de urgență și trebuie să le avizeze Institutul Național de Sănătate Publică până se emite ordinul de izolare a zonei sau de luare a unor măsuri în zonă.

S-ar putea, la nivel local, să se ia măsuri mergând de la închiderea parcurilor la interdicția (circulației – n.r.)

Pe anumite zone și toate aceste aspecte care pot limita contactul și pot crește distanța.

Orice poate să se întâmple, pe un plan zonal, inclusiv închiderea teraselor, pentru limitarea răspândirii”, a explicat Arafat zilele trecute, la Digi24