Noi reguli pentru români, de la 1 septembrie! Restaurantele și cinematografele se redeschid pe 1 septembrie. Care sunt condițiile

2.827

Decizii importante luate de Guvern, în urma ședinței de astăzi.

Ludovic Orban a anunțat prelungirea stării de alertă de la 16 septembrie, însă cu anumite relaxări.

Executivul a adoptat Hotărârea care modifică Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, pentru a permite reluarea activității în restaurante și săli de spectacol.

Guvernul a făcut modificări la Hotărârea privind starea de alertă.

Astfel, se permite reluarea activității în restaurante și săli de spectacol.

Astfel, la finalul ședinței, Marcel Vela a comunicat care sunt condițiile în care vor fi redeschise restaurantele și cinematografelor.

Se permite reluarea activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști.

Activitatea poate fi reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;

– Administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum 2 metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă;

– Se menține interdicția pentru activități de tip bar/club/discotecă;

– Se reia activitatea cinematografelor și instituțiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecție;

– Crește numărul persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private organizate în interior.

Pot participa maxim 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.

In localuri se va purta masca ori de cate ori te ridici de la masa. La cinematograf este interzis consumul de suc sau popcorn.

Meniurile, solnitele si olivierele nu pot fi mutate de la o masa la alta si vor fi dezinfectate dupa fiecare client.

“Am setat un regulament intern.

Atunci cand ospatarul va merge la masa ii va spune clientului ca in momentul în care vrea sa se ridice de la masa sau sa iasa pentru a fuma, este obligatoriu sa isi puna masca de protectie pana la iesirea din unitate”, a mai spus Dragos Panait.

Oamenii par totusi incantati ca vor putea sa iasa in oras si dupa ce vremea se raceste.

In salile de spectacol purtarea mastilor de protectie va fi obligatorie iar participantilor li se va masura temperatura.

Cine refuza aceasta masura, nu va putea intra in sala. Doar jumatate din scaune vor fi ocupate.

Guvernul va veni cu varianta finala a masurilor. Patronii se plang de faptul ca mai au doar cateva ore sa se organizeze.

Patronii nu stiu inca regulile clare dupa care vor functiona incepand cu data de 1 septembrie.

“Din pacate in ultimele luni ne-am cam obisnuit cu aceste norme care ies in noaptea respectiva sau cu 10-15 ore inainte de deschidere”, a declarat Dragos Panait – consultant in Horeca.

Regulile finale pentru restaurante si cinematografe se vor anunta in curand.