Ce nu este bine să faci de Sf. Dumitru 2020

515

Sf. Dumitru 2020:

Vă prezentăm obiceiurile, tradiţiile şi superstiţiile pentru Sfântul Mare Mucenic Dumitru, care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 26 octombrie.

Atenție, nu este bine să faci unele lucruri în această zi sfântă, cum ar fi să rămâi cu datorii mai vechi neplătite sau să nu dai ceva de pomană.

Sfântul Dumitru marchează ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei.

De Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, se pomenesc morții și se dă de pomană colivă de Sâmedru, dar și colaci în formă de cruce.

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Dumitru 2020

Conform superstițiilor pastorale, ziua de Sf. Dimitrie reprezintă începutul iernii.

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri de Sf. Dumitru 2020 care se săvârșesc în ajun de Sâmedru sunt focurile vii.

În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ține “Focul lui Samedru”, moment în care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curși sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși iar tinerii să se căsătorească.

Conform tradiției, de Sf. Dumitru 2020 persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoși întregul an și feriți de necazuri, nenorociri și boli.

Rolul focului este de a alunga atât fiarele cât și duhurile rele, având și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în grădină cenușă și cărbuni.

Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

De Sfântul Dumitru se lichidează toate datoriile

Conform credinței populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile sunt lichidate – împrumuturi care au fost făcute de la începutul anului, dar este și momentul încheierii altora noi.

De aceea este bine să nu rămâi dator după ziua de Sf Dumitru. De asemenea, tradiția din anumite regiuni spune că de

Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești piaptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.

În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de pagubă.

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor.

În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!