Veste buna pentru pensionari. Cresterea cu 40 la suta a pensiilor, aprobata in comisiile de buget

593

Comisiile de buget au aprobat majorarea pensiilor cu 40% si au eliminat articolul privind majorarea cu 14%.

Articolul din recrificarea bugetara potrivit caruia pensiile se majorau cu 14%, a fost abrogat.

Guvernul va fi obligat sa majoreze pensiile cu 40%, pentru ca a ramas in vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestora cu 40%.

Drept urmare, punctul de pensie nu va fi majorat cu 14%, in schimb a fost mentinuta „valoarea punctului de pensie asa cum este prevazut in lege, la valoarea 1.775 lei.

Aceasta in scopul pastrarii calendarului privind majorarea punctului de pensie pana la intrarea in vigoare in integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”.

Comisiile au mai adoptat un amendament propus de PSD, prin care s-au majorat sumele repartizate UAT-urilor cu 1 miliar de lei, in timp ce municipiile resedinta de judet vor primi suplimentar 500 de milioane de lei, indiferent de culoarea politica.

Un alt amendament adoptat prevede suplimentarea cu 5.635 milioane de lei in bugetul Camerei Deputatilor, pentru a achizitiona echipamente necesare dotarii tuturor birourilor parlamentare din teritoriu, atunci cand va fi schimbata legislatura.

67 de milioane de lei au fost alocate, de asemenea, pentru Ministerul Agriculturii, bani care vor fi folositi finantarii Programului de realizare a sistemului national de antigrindina si de crestere a precipitatiilor.

Comisiile au mai decis si majorarea salariilor de baza pentru personalul didactic de predare, asa cum era prevazut in lege, adica din acest an.

HomeStiri

STIRI
Meseriile care te aduc mai repede în pragul pensiei! 12 joburi care te scutesc de 13 ani de muncă
4,382

Iata care sunt meseriile care te aduc mai repede în pragul pensiei!

Concret, alte 12 noi locuri de muncă au fost recunoscute de lege ca făcând parte din grupul celor cu condiții speciale

Sunt avute în vedere următoarele activităţi din sectorul construcţii nave pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în mai multe activităţi specifice.

Vorbim despre control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj.

Meseriile care te aduc mai repede în pragul pensiei!

Vă readucem aminte că pentru perioadele de după 31 martie 2001, informaţiile preluate din declaraţia nominală de asigurare prevăzută la art. 7 alin. (1) şi (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice precum şi din declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, prevăzută de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, constituie elementele pe baza cărora se stabileşte stagiul de cotizare în sistemul public de pensii şi punctajul anual pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

Un alt detaliu interesant este acela că perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în locurile de muncă de mai sus şi care – conform legislaţiei anterioare – au fost încadrate în grupa I de muncă, este asimilată stagiului de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă.

Sunt mai multe beneficii ale acestor dispoziții.

Astfel, discutăm despre reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfăşurat cel puţin 25 de ani activităţi în locurile de muncă mai sus menţionate.

De asemenea, utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat în aceste condiţii.

Vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 50 ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi în cazul persoanelor care au desfăşurat cel puţin 25 de ani în locurile de muncă mai sus menţionate.

Cine vrea recunoaşterea acestor perioade ca fiind lucrate în condiţii speciale trebuie să depună adeverinţa eliberată de angajatorul la care a lucrat sau, după caz, de către deţinătorul legal al arhivelor acestuia.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!