Doliu în lumea actorilor! Georgeta Luchian Tudor a încetat din viață

528

Lumea actorilor este tulburată de pierderea marii actrițe Georgeta Luchian Tudor.

Celebra artistă avea 78 de ani și a încetat din viață astăzi. Anunțul trist al trecerii în neființă al actriței a fost făcut de Teatrul Național „Marin Sorescu”.

Georgeta Luchian Tudor a scris istorie în teatru

Teatrul Național „Marin Sorescu” a fost cel care a anunțat plecarea la cele veșnice a actriței Georgeta Luchian Tudor, soția artistului Gheorghe Tudor.

Instituția a anunțat că îi este alături marelui interpret și a transmis un mesaj emoționant despre parcursul actriței de-a lungul vieții.

Actrița a jucat în roluri importante, precum:

Maria Lothundiaz („Valetul de cupă” de H. de Balzac),
Cenuşăreasa („Pantofiorul de aur” de E. Liţu),

Dona Anna („Ţărăncuţa din Getafe” de Lope de Vega),
Cellia („Volpone” de Ben Johnson),
Dona Angela („Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca),
Păuna („O piatră de hotar” de Ion D. Sîrbu),

Ara („Arca Bunei Speranţe” de Ion D. Sîrbu),
Clarice („Slugă la doi stăpâni” de Goldoni),

Sanda Augustin („Amurgul acela violet” de Ion D. Sîrbu),
Marion („Marion Delorme” de V. Hugo),
Domnişoara Nastasia („Domnişoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu),
Nora („Nora” de H. Ibsen),

Viorica („Micul infern” de Mircea Ştefănescu).

Pe lângă teatru, Georgeta a avut un talent aparte și la scris, motiv pentru care, în 2011 a publicat volumul de poezii “Uneori femeile surâd”.

În anul 2018, în cadrul Zilei Municipiului Craiova, a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului, în semn de preţuire pentru întreaga activitate și pentru rolul său în cultura românească.

Georgeta Luchian Tudor a bifat o căsnicie de peste 50 de ani

Gheorghe și Georgeta Luchian Tudor au fost un exemplu de iubire. Cei doi au fost împreună peste o jumătate de veac și s-au iubit până la final.

Gheorghe a considerat-o pe soția lui o femeie minunată, dar și cea care l-a transformat într-un bărbat adevărat, cea de la care a avut de învățat o mulțime de lucruri.

Secretul căsniciei lor de durată a fost faptul că niciodată nu au îmbinat profesia cu viața de familiei și au știut mereu să-și impună limite.

”Avem 50 de ani de căsătorie, au fost ani frumoşi, petrecuţi lângă femeia care m-a îngrijit, m-a iubit şi mă susţine”, spune muzicianul, care şi-a amintit şi de ziua în care a fost săgetat de Cupidon:

”În anii studenţiei am întâlnit-o prima oară. Era de o frumuseţe absolută şi m-a fascinat din prima clipă. Mă duceam de fiecare dată să o văd în spectacole.

Când am revenit în Craiova, după terminarea Institutului de Teatru, am reîntâlnit-o. Din toamna lui 1966 şi până astăzi nu ne-am mai despărţit.

Ea a fost cel mai important cenzor al meu, m-a învăţat să gătesc, să fac din bucătărie micul meu refugiu.

Secretul căsniciei noastre e acela că nu am îmbinat niciodată profesia cu viaţa de familie. Împreună avem un fiu, pe Tudor Adrian, care ne-a dăruit un nepot”, a declarat Gheorghe Tudor.