Medicul Virgil Musta, anunțul care dă fiori reci românilor: ”Nu vom trece bine peste această situație!”

566

Medicul infecționist, Virgil Musta, a intrat în direct la Antena 3 și a încercat cumva să explice numărul-record de cazuri de coronavirus raportat astăzi.

”Este o cifra îngrijorătoare! De fapt, cifrele din ultimul timp sunt îngrijorătoare, pentru că suntem în continuare în faza ascendentă a pandemiei. Arată că este foarte probabil să ne confruntăm cu al doilea val al pandemiei, care începe la un nivel crescut al infectaților.

”E momentul în care, cu fiecare persoană cu care ne întâlnim, să fie considerată pozitivă”

Suntem într-o perioadă a fazei comunitare a epidemiei. Asta înseamnă că nu atât focarele produc cazurile, ci contactul cu persoanele din jurul nostru pe care nu le știm sau, chiar dacă știm că sunt contaminate, neglijăm în a ne feri.

Numărul de cazuri va crește tot mai mult, dacă nu vom fi fiecare responsabil de sănătatea noastră, dacă nu vom fi mai atenți cu măsurile de distanțare socială, purtarea măștii și igiena tegumentelor”, atrage atenția Virgil Musta.

”Cred că e momentul în care, cu fiecare persoană cu care ne întâlnim, să fie considerată pozitivă.

Și bineințeles, să evităm zonele aglomerate, activitățile unde se adună oameni, pentru că altfel nu vom trece cu bine această situație.

În sensul că nu vom mai avea unde să internăm pacienții și pacienții nu vor mai beneficia de asistență medicală calificată.

Vor rămâne acasă pentru că nu mai avem unde să îi cazăm, să îi tratăm și vor urma un tratament pe care și-l pot asuma la domiciliu.

Spitalele deja sunt pline, Terapiile Intensive nu mai au loc și cazurile sunt tot mai multe”, a concluzionat medicul Virgil Musta.

Pentru prima oară de la debutul pandemiei de coronavirus, spitalele Covid din București au rămas fără locuri disponibile pentru pacenți.

Unitățile sanitare din Capitală, unde sunt tratați bolnavii infectați cu SARS-CoV-2, sunt pline. Situația este dramatică în secțiile de Terapie Intensivă.

Nu au unde să tranfere pacienții

În București sunt peste 1.500 de paturi, iar în acest moment toate sunt ocupate. Manageri de spitale non-COVID încearcă de ieri să transfere pacienți care s-au pozitivat în urma testării, dar nu au unde să-i transfere. Aceste persoane rămân în izolatorul de la camera de urgență, până se eliberează un pat, notează Digi24.ro.

O altă situație este la Giurgiu, unde un manager de spital încearcă să transfere nouă pacienți.

Situație dramatică în spitalele din București

Terapia Intensivă de la Spitalul Marius Nasta este ocupată, iar în secție mai sunt doar patru locuri libere, din care numai unul are oxigen disponibil. Astfel, cele trei locuri libere nu pot ajuta pacienții care ar avea nevoie.

La Spitalul Colentina, care este parțial un spital de suport COVID, cele 50 de locuri, inclusiv de la ATI, sunt toate ocupate.

La Institutul Matei Balș se fac în fiecare zi externări, însă paturile sunt ocupate imediat în următoarele ore, iar acest lucru se întâmplă și în celelalte spitale din Capitală.

În țară, sunt peste 13.000 de paturi în secțiile care tratează persoane diagnosticate cu Covid-19, iar 5.092 sunt neocupate. La ATI sunt disponibile 1.050 de locuri în țară, dintre care jumătate sunt ocupate.