Anuntul prefectului Capitalei: Cand va intra Bucurestiul in scenariul rosu. Incidenta cazurilor in Bucuresti a trecut de 3 la mia de locuitori. Ce restrictii se introduc in Capitala

Ultimele cifre arata ca incidenta cazurilor a trecut de 3 la mia de locuitori. Bucurestiul a trecut de indicele 3, iar Valcea urmeaza.

Capitala a inregistrat duminica 3 cazuri la mia de locuitori, iar, conform autoritatilor, acesta este pragul la care o localitate intra in scenariul rosu.

Marti, Raed Arafat, Seful DSU, a anuntat masurile adoptate apoi prin Hotarare de Guvern.

Astfel, purtarea mastii va deveni obligatorie in toate spatiile deschise in localitatile unde incidenta cazurilor depaseste 3 la mie.

“Se considera necesara instituirea obligatiei de purtare a mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, prezente in spatiile publice deschise cum ar fi:

pietele, targurile, zonele de asteptare (statii de autobuz, peroane si altele asemenea), falezele, zonele in care se desfasoara serbari publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale si in proximitatea institutiilor de invatamant pana la o distanta de 50 m de intrarea in perimetrul scolii.

In acest context, Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a declarat ca nu are in vedere convocarea Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta in aceasta zi.

„Nu. In legislatie scrie ca in 48 de ore comitetele pentru situatii de urgenta judetene si cel municipal se intrunesc dupa depasirea unei rate de 3. Deci, daca astazi s-a anuntat, 48 de ore inseamna luni si marti. 3,02 e foarte putin depasit ca sa panicam lumea.

O sa vedem, mai ales ca rata dupa care ne orientam noi este cea comunicata lunea. In fiecare luni e comunicata rata aferenta celor 14 zile anterioare”, a spus Gheorghe Cojanu, pentru Edupedu.ro.

Prefectul Capitalei spunea la inceputul saptamanii ca va lua masuri „cand avem o rata de infectare de 3,4 la mie”.

Bucurestiul a inregistrat astazi o incidenta de 3,02 cazuri la mia de locuitori. Valcea si Alba se afla foarte aproape, cu un indice de 2,97, respectiv 2,86.

Ce inseamna trecerea la scenariul rosu

Potrivit celor mai recente decizii ale autoritatilor, in zonele in care incidenta cazurilor de COVID depaseste 3 la mie, purtarea mastii devine obligatorie in toate spatiile deschise.

In plus, scolile se inchid iar cursurile vor avea loc doar online, iar activitatea teatrelor, cinematografelor si a restaurantelor ar urma sa fie oprita.

Masurile au fost incluse in Hotararea de Guvern prin care a fost prelungita starea de alerta pana la 15 noiembrie.

Obligativitatea mastii de protectie in toate spatiile deschise: Se considera necesara instituirea obligatiei purtarii mastii de protectie,

astfel incat sa acopere nasul si gura, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise.

Inchiderea cinematografelor si interzicerea concertelor si spectacolelor: In conditiile pct. 16 organizarea si desfasurarea activitatii cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte este permisa, cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judete/localitati este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Inchiderea restaurantelor si cafenelelor la interior:

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, se desfasoara astfel:

– fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului

-si in intervalul orar 06.00-23.00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Restaurantele si cafenelele din hoteluri si pensiuni functioneaza doar la 30% din capacitate si deservesc exclusiv clientii cazati acolo.

Inchiderea salilor de jocuri de noroc:

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori,

Fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Prevederi referitoare la sarbatorile religioase

“19.Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugaciunilor colective, se desfasoara in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.

20.In conditiile pct. 19, pentru prevenirea raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni si/sau pelerinaje religioase este permisa numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara respectiva activitate. ”

Mai mult, evenimentele festive de tip nunti sau botezuri vor fi interzise.

Se considera necesara instituirea obligatiei purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise”, se arata in documentul CNSU.

Loading...