Sărbători în pandemie. Recomandările OMS pentru Crăciun și Revelion

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să evităm petrecerile mari în familie de sărbători, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră.

Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură”, a subliniat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS.

„Chiar dacă nu puteţi sărbători împreună anul acesta, puteţi găsi mijloace de a sărbători când aceasta (pandemia) se va sfârşi”, a recomandat ea.

„Așa facem în familia mea şi vom sărbători pe cinste atunci când (pandemia) se va sfârşi”, a mărturisit Maria Van Kerkhove.

Potrivit lui Michael Ryan, ţine de autorităţi să găsească echilibrul potrivit între „riscurile pentru sănătate şi riscurile sociale şi economice” legate de restricţii în plină perioadă a sărbătorilor, care pot genera „multe frustrări şi multe critici”.

Raed Arafat, seful DSU, vine, totusi, cu o veste buna. Masurile implementate de autoritatile romane incep sa aiba efect. Astfel, cresterea exponentiala a cazurilor pare sa incetineasca.

“In acest moment putem sa spunem ca nu mai avem aceasta crestere exponentiala care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele cresteri si scaderi.

Deci nu putem sa spunem ca situatia este spre bine in acest moment, dar nici nu putem sa spunem ca este in crestere asa cum era acum doua-trei saptamani.

Masurile au inceput sa aiba efect”, a spus Arafat pentru Digi24.

Mai multe localitati au decis sa intre in carantina prin decizia Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta, altele au ales masuri suplimentare de control, sa mai astepte impunerea starii de carantina.

Nu o impunem de la centru in acest moment, ci este luata decizia pe plan local de catre DSP-uri, cu avizul

INSP si cu decizia CJSU, urmand ca ordinul sa fie semnat de mine si publicat in conformitate cu prevederile legale”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat, despre pandemie: ”Nu putem spune că situația este spre bine, dar nu mai avem creștere exponențială”.

Secretarul de stat din MAI dezvăluie că măsurile de carantinare locale, precum și cele de restricții generale din 9 noiembrie au adus o ușoară ameliorare a creșterii cazurilor, România fiind într-un așa zis platou.

În ceea ce privește mult discutata intrare a Capitalei în carantină, după creșterea ratei de incidență la peste 6 la mie, Arafat a spus că măsura este decisă numai de autoritățile locale.

Șeful DSU face apel la răbdare și afirmă că sunt necesare 30 de zile ca autoritățile să stabilească dacă măsurile luate au avut efectul scontat, iar dacă nu, atunci trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare.

Loading...