Profesorul Alexandru Rafila, scenariu sumbru: 5.000 de infectați pe zi. Ce soluţii propune

515

″Este greu de crezut că nu vom ajunge la 5 mii de cazuri noi de infecţie pe zi″⁣. O spune chiar profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Expertul este de părere că este iminentă o schimbare a strategiei de evaluare a bolnavilor cu SARS COV-2 şi a unităţilor sanitare în care sunt internați.

Totodată, crede că oamenii ar trebui să meargă la serviciu după un orar decalat, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. România a depăşit, azi, un total de 150.000 de cazuri la nivel naţional.

Un medic ortoped în vârstă de 62 de ani de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală şi directorul colegiului Mihai Eminescu din Suceava au fost răpuşi de noul coronavirus.

În total, de la începutul crizei sanitare, s-au stins 5.358 de persoane. Lista deceselor va fi și mai lungă pe măsură ce numărul îmbolnăvirilor creşte, spun experţii în sănătate.

Iar în acest moment vorbim de o transmitere comunitară extinsă, prin urmare, autorităţile ar trebui să se gândească deja la aplicarea altor măsuri de restricţie, susţine profesorul Alexandru Rafila.

Prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS: „Discuție deschisă cu angajatorii de a reglementa programe decalate, aglomeraţia să fie evitată mai ale în oraşele mari. Mijloacele de transport să ţină cont de aceste aranjamente de programe şi ar avea un impact favorabil″.

Totodată, ar fi necesară şi o schimbare a strategiei în sănătate.

În prezent, conform legislaţiei, o persoană diagnosticată pozitiv cu SARS COV-2 trebuie să meargă într-o unitate sanitară pentru evaluare.

Investigaţiile se pot prelungi până la 48 de ore, timp în care este internat.

Numărul mare de pacienţi a făcut ca unele spitale să rămână fără locuri, nu doar în secţiile de terapie intensivă, ci şi în saloane.

Aşa că specialiştii spun că bolnavii asimptomatici ar trebui monitorizaţi de acasă, astfel încât să nu mai încarce sistemul sanitar.

Prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS: „Trebuie identificate noi unităţi medicale în care să fie internate persoanele infectate, noi spaţii în spitale multidisciplinare care au ATI şi măcar în unele circuite separate pentru pacienţii infectaţi/neinfectați″.

În caz contrar, sistemul de sănătate riscă să se sufoce.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a fost azi într-o vizită la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti şi a precizat că s-au făcut îmbunătăţiri în sistem, astfel încât toţi cei care au nevoie de sfaturi să intre mai uşor în contact cu inspectorii DSP.

Doar în ultimele 24 de ore, 1.290 de persoane au sunat la TELVERDE pentru a cere informaţii. Alte 1980 au cerut sprijin de la ambulanţă.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!