ULTIMA ORA! Noi restrictii in Capitala. Scolile vor fi inchise si masca bligatorie peste tot

573

Premierul Ludovic Orban a anuntat implementarea in Bucuresti a restrictiilor prevazute pentru localitatile care depasesc rata de infectare cu noul coronavirus de 3 cazuri la mia de locuitori.

Incidenta cazurilor a trecut de 3 la mia de locuitori in Bucuresti, astfel ca scolile din Capitala ar trebui sa treaca de luni in scenariul rosu, adica in regim online.

Ludovic Orban si Raed Arafat au anuntat zilele trecute ca este posibil acest moment.

Premierul spunea la inceputul saptamanii ca nu exclude carantinarea Capitalei, in anumite zone. Seful guvernului a mai spus ca daca rata de infectare trece de 3 la mia de locuitori, atunci toate scolile vor trece in regim online.

Bucurestiul a atins, duminica, indecele de 3.02, dupa inca 770 de cazuri noi depistate in Capitala. Potrivit ultimului bilant , scolile ar trebui sa intre deja in scenariul rosu.

Anuntul premierului Orban

„Daca e depasita rata de incidenta de 3 la mie, cazuri cumulate pe utlimele 14 zile, scolile vor trece in regim online integral. De asemenea – aici trebuie facuta o evaluare foarte serioasa, stiti ca, de regula, am zis ca scoatem focarele, cazurile care nu reflecta raspandirea in comunitate.

Se poate ajunge la carantinarea anumitor zone, speram sa nu se ajunga aici si am convingerea ca oamenii inteleg situatia prin care trecem, ca vor avea grija si se vor pazi de infectare”, a declarat Orban.

”Intrarea in vigoare a masurilor aferente depasirii pragului de 3 la mie se face dupa ce CMSU va face constatarea depasirii pragului si implicit va anunta masurile.

Acestea sunt prevederile legale. Prevederile legale au stabilit un termen de 24 de ore de transmitere a datelor de la DSP catre prefecturi si de 48 de ore catre prefectura”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Stirileprotv

Orban a anuntat ca autoritatile analizeaza „posibile alte masuri”

„Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta va constata depasirea pragului de 3 la mie si va lua masuri.

Printre acest masuri este purtarea obligatorie a mastii in toate spatiile deschise, suspendarea cursurilor scolilor si organizarea cursurilor online.

Totodata si suspendarea activitatii teatrelor, cinematografelor, restaurantelor si cafenelelor la interior”, a mentionat Orban.

Acesta a precizat ca masurile prevazute prin HG de prelungirea starii de alerta care a fost adoptata miercuri trebuie transpuse intr-o hotarare adoptata de Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta, despre care premierul spune ca „va trebui sa gandeasca un plan de implementare”.

„Este prematur sa discutam despre o astfel de decizie (n.r. – instituirea carantinei) cert este ca 14 zile aceste masuri vor fi in vigoare” a declarat premierul duminica, in conditiile in care Capitala a ajuns la pragul de infectare de 3,02 la mie.

Ludovic Orban a transmis ca, in ceea ce ii priveste pe parinti, „imediat dupa luarea deciziei” va fi adoptata marti sau miercuri, o Ordonanta de Urgenta.

Aceasta va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un parinte care sa stea acasa cu copilul in cazul in care se organizeaza invatamantul in sistem online.

Seful Executivului a mai spus ca s-au achizitionat tabletele necesare elevilor din municipiul Bucuresti si ca acestea au fost sau urmeaza a fi distribuite, in unele cazuri, prin intermediul unitatilor de invatamant, elevilor din familii defavorizate din punct de vedere financiar.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat ca nu are in vedere convocarea duminica a Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta.

Asta in conditiile in care coeficientul infectarilor cu noul coronavirus cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, in Bucuresti este de 3,02, ceea ce ar impune masuri speciale.

Activitatile in scoli si gradinite se vor desfasura luni in scenariul 2, hibrid, a declarat ministrul Educatiei Monica Anisie.

„La indicele peste 3 la mie e prevazut in ordinul comun Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei ce inseamna trecerea la scenariul rosu si anume invatamant online”, a mai spus premierul.

Raed Arafat, despre posibilitatea inchiderii scolilor

„Daca nu ma insel, exista acolo scenariile clare care sunt pentru scoli, dar este posibil ca la 3 la mie sa se ia acest lucru in considerare.

Nu pot acum sa va dau raspunsul suta la suta cum va fi, dar este posibil sa fie unul dintre scenariile care se iau in considerare.

Acest lucru ramane sa fie discutat cu Ministerul Sanatatii, cu Ministerul Educatiei si sa se ia masurile in conformitate cu protocoalele care erau stabilite”, a declarat Raed Arafat.

„Daca vom continua sa vedem situatii cum am vazut in Centrul Vechi si daca oamenii nu sunt dispusi sa inteleaga – petrecerile s-ar putea muta acasa.

Daca se intalnesc 30-40 intr-un apartament si fac un chef, autoritatile nu pot avea niciun control -, atunci este inconstienta si vom vedea ca masurile noastre vor esua”, a mai spus Arafat.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!