De la coada vacii la studii în SUA: locurile copilăriei premierului Cîţu, încremenite în Evul Mediu

1.008

În locul în care a copilărit premierul României, Florin Cîţu, timpul pare să se fi oprit în loc: drumurile sunt la fel ca în secolul trecut, iar apa curentă reprezintă în continuare un vis, ambulanţa, pompierii, electricienii nu pot ajunge în timp util, uneori deloc, la intervenţii.

Este vorba despre satul Tulei – Câmpeni, din comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, localitate aflată la 20 de km depărtare de Râmnicu Vâlcea, pe drumul spre Curtea de Argeş.

Un sat răsfirat pe dealuri, cu gospodării aflate la depărtare una de cealaltă, înconjurate de livezi şi păşuni, în care au trăit bunii materni şi unde a copilărit Florin Cîţu alături de fratele său. Practic doar dealurile despart comuna de reşedinţa de judeţ.

Premierul a moştenit, potrivit declaraţiei sale de avere, împreună cu fratele său, prin donaţie, casa bunicilor, o frumoasă gospodărie în stil românesc, care pare renovată destul de recent, amplasată în vârf de deal, precum şi un hectar de teren agricol, în Goleşti, printre altele.

De când Florin Cîţu a devenit premier al României, localnicii trag nădejdea că în sfârşit au o şansă să nu-şi mai care cumpărăturile cu cârca ori copiii, atunci când înoată prin noroaie până la genunchi…

Când drumurile devin impracticabile din cauza precipitaţiilor, şi nici să aducă apa în butoaie de la baza dealurilor. Şi speră că nu vor mai muri sau vor naşte aşteptând în van ambulanţa, incapabilă să ajungă la destinaţie.

„Venea cu vacile lu´ mă-sa mare pe islaz” Sătenii din Tulei – Câmpeni îşi aduc aminte cu drag de copilul Florin Cîţu: „Mamă-sa este născută şi crescută aici, în casa aceea frumoasă pe care aţi văzut-o sus pe deal.

Şi el (Florin Cîţu – n.r.) a copilărit tot aici, cu frate-so. Cât au fost mici, erau mai tot timpul pe aici, cu bunicii, că părinţii lucrau, aveau apartament la oraş, la Vâlcea (Râmnicu Vâlcea – n.r.).

I-am crescut pe amândoi ca pe copiii noştri… Florin era un copil cuminte, băiat crescut la ţară. Venea cu vacile lu´ mă-sa mare, pe islaz”, îşi amintesc vecinii bunicilor materni.

„Suntem amărâţi: nici apă în fântâni, nici drumuri nu avem” Oamenii se arată tare mândri că au dat ţării un premier, de la care au însă aşteptări mari:

„Acum, că e premier, sperăm să nu ne uite, să ne ajute şi pe noi, că suntem amărâţi, nici apă în fântâni nu avem, cărăm cu butoaiele.

Nici drumuri, că vedeţi cum arată, la fel ca pe timpul lu´ Pazvante Chioru, a bunilor şi străbunilor noştri.

Ăştia care or fost la Primărie, toţi au ridicat din umeri, că n-au cum, dar poate ne ajută dânsul”, speră localnicii. Tărâmul de basm din Evul Mediu, unde salvarea nu ajunge niciodată la timp

„Zona este foarte frumoasă”, recunosc sătenii despre locurile cu peisaje din basm. Un tărâm mirific care, atunci când este vremea caldă, te face repede să uiţi neajunsurile cu care oamenii se confruntă zi de zi însă, când vremea se răceşte:

„Localnicii trec prin greu, pentru că, în acest anotimp rămân izolaţi, nu pot ajunge spre case ori la serviciu, decât înotând prin noroaie. În caz de forţă majoră, ambulanţa, pompierii, nu au acces. Maşinile urcă numai până într-un punct, de acolo toată lumea merge mai departe doar pe picioare.

Au fost situaţii grave, nu o dată. Eu, spre exemplu, mi-am pierdut unul dintre părinţi, pentru că SMURD-ul nu a reuşit să ajungă la timp.

Au fost nevoiţi să lase echipajul să vină pe picioare mai bine de jumătate de kilometru”, amintesc localnicii din Tulei – Câmpeni. „Ne luptăm cu ierni grele şi noroi până la genunchi”, se mai plâng oamenii. scrie adevarul.ro

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!