
Rafila, critici dure la adresa ministrului Sanatatii, Nelu Tataru: “Nu cred ca este momentul vizitelor de lucru”
Alexandru Rafila aduce critici dure la adresa ministrului Sanatatii, Nelu Tataru!
Imediat ce a fost facut anuntul candidaturii sale la parlamentare pe listele PSD, Alexandru Rafila, a inceput sa critice Guvernul Orban si in special pe ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
Reprezentantul Romaniei la OMS nu a avut pana acum nimic de declarat impotriva ministrului Sanatatii pana in momentul de fata.
”Trebuie facut un centru operativ la ministerul Sanatatii”
”In primul rand, as fi circulat mai putin prin tara in vizite de lucru. Nu cred ca este momentul vizitelor de lucru”, declarat Rafila despre Tataru.
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie spune ca trebuia infiintat un centru operativ la nivelul ministerului, in care fiecare sa aiba atributii si raspunderi clare si sa se asigure ca zona lui are alocate toate resursele necesare.
Profesorul spune ca in acest moment organigrama ministerului nu prevede aceste lucruri, iar atributiile sunt amestecate.
”In momentul de fata trebuie facuta la nivelul Ministerului Sanatatii – de fapt, am si propus acest lucru in luna aprilie, cred – trebuie facut un centru operativ cu atributii foarte clare pentru ministrul Sanatatii, secretarii de stat.
Corelarea acestor persoane, care trebuie sa fie in fruntea unor activitati, in modul urmator: trebuie sa am un responsabil pentru sanatatea publica, un responsabil pentru asistenta medicala, un responsabil pentru logistica.
In fiecare zi trebuie sa existe niste sedinte operative de evaluare a situatiei din teren si o alocare de resurse si de nevoi pentru fiecare dintre judetele din tara.”, a mentionat Rafila la Digi 24.
”Lucrul asta, din pacate, nu se intampla, atributiile sunt intricate (amestecate – n.r.), organigrama Ministerului Sanatatii dupa modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp in urma nu prevede – mie mi se pare absolut inexplicabil – nu apare cuvantul sanatate publica.
Deci noi avem o urgenta majora de sanatate publica, avem un sistem de sanatate publica format din Institutul National de Sanatate Publica si Directiile de Sanatate Publica, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu exista in Ministerul Sanatatii.
Este o chestiune pe care, sincer, nu o inteleg si din punct de vedere conceptual al organizarii unui sistem de sanatate nu are niciun fel de justificare”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila se arată dezamăgit de felul în care este gestionată epidemia de coronavirus în România.
Acesta a criticat modul de acțiune, șovăiala autorităților și lipsa unor instrucțiuni clare după care oamenii să se poată ghida.
De la o zi la alta România înregistrează tot mai multe cazuri noi de îmbolnăviri, fiind depășit chiar și pragul de 4.000.
În acest context, Alexandru Rafila a avertizat că o să asistăm la o blocare a sistemului medical, care va genera numeroase victime, dacă nu se iau măsuri.
„Creșterea accelerată a cazurilor de la terapie intensivă este un lucru îngrijorător.
Si este rezultatul numărului de cazuri care s-au înregistrat acum o săptămână, adică în momentul în care am depășit 3.000 de cazuri.
Era de așteptat ca peste circa o săptămână din acel moment să crească numărul de cazuri de terapie intensivă.
Dacă în decursul acestei săptămâni vom avea valori de 4.000- 4.500 de cazuri, o să vedem o nouă creștere, un nou salt peste o săptămână în secțiile de terapie intensivă.
Or, lucrurile astea trebuie, la un moment dat, oprite. Nu putem să asistăm la blocarea sistemului de sănătate, pentru că nu blocarea în sine este periculoasă.
Ci faptul că acest lucru se soldează cu victime în rândul pacienților, în rândul celor care nu au acces la sistemul de sănătate și așa mai departe”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.
„Fiecare spune altceva și lumea nu mai înțelege nimic”
De asemenea, Alexandru Rafila s-a arătat dezamăgit și de modul în care se comunică informațiile oamenilor și cum se face acest lucru.
El a subliniat că nici până în momentul de față oamenii nu știu cum să acționeze și ce să facă în cazul în care au fost infectați.
Mai mult, acesta a sancționat și situație de zile trecute în care au fost publicate informații diferite de către două instituții.
Alexandru Rafila a menționat că acest tip de întâmplări, în care instituțiile statului raportează cifre diferite zguduie încrederea oamenilor în autorități.
„Bănuiesc că un ghid foarte simplu, de bună practică în pandemie, care să fie cunoscut populației – ce trebuie să faci dacă nu te simți bine, ai o febră, cui te adresezi, dacă testul este pozitiv…
Ce faci în continuare, cum te izolezi la domiciliu, care e conduita – niște lucruri de genul ăsta, simple, sigur, nu sunt de comunicare strategică, dar sunt de comunicare de bun-simț.
Și cred că oamenii au nevoie de astfel de îndrumări, pentru că lucrul acesta le crește și încrederea în sistemul de sănătate.
Dacă venim, însă, cu informații contradictorii, cu cifre contradictorii, lucrul ăsta generează neîncredere și neîncrederea generează panică, frică.
Si în loc să ajungem într-o situație în care tragem toți în aceeași direcție, ajungem în situații în care fiecare spune altceva și lumea nu mai înțelege nimic”, a mai spus Alexandru Rafila.