Alexandru Rafila, veste crunta: „In 10 zile am putea ajunge la 7.000 de cazuri”

562

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, a declarat la B1TV ca daca numarul de infectari cu noul coronavirus va continua sa creasca in acest mod, sistemul sanitar si mai ales zona de Terapie Intensiva vor intra in colaps in maxim zece zile.

Jurnalist: Daca ritmul de infectari o sa continue, cate zile ne despart pana cand sistemul de sanatate, ATI in special si zonele de primiri urgente, zone care primesc pacientii COVID vor colapsa, adica nu vor mai putea sa faca fata?

„Mi-e greu sa spun acum, dar evident ca o crestere cu 40% a numarului de cazuri inregistrate in momentul de fata e foarte posibil.

Deci 7.000 de cazuri pe zi. Sigur, nu poti spune cu exactitate dintr-un numar total de cazuri cate persoane vor avea nevoie de Terapie Intensiva.

Exista si aceasta piramida a varstelor, in sensul ca daca majoritatea celor care se imbolnavesc sunt tineri, nu au complicatii, nu au nevoie de ATI.

Deci depinde foarte mult de cine se imbolnaveste. Dar eu nu ma uit doar la ce se intampla in Romania, ci si la ce se intampla in Europa. Cresterea si in Europa e foarte rapida”, a spus Alexandru Rafila.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a explicat de ce numarul cazurilor a crescut in ultima perioada.

„Odata cu racirea vremii si reintoarcerea la activitati in interior, transmisibilitatea in mod sigur a crescut.

Pe langa asta, peste tot a existat aceasta fronda daca vreti, si OMS a comentat in sensul asta, a tinerilor care s-au expus inutil. Lucrul asta a creat initial o masa de persoane infectate tinere, dar acum incep sa afecteze si persoanele varstnice”, a mai spus profesorul.

„E asa o chestiune intre generatii, ca persoanele varstnice sunt foarte precaute, sunt speriate panicate.

Nu poti sa nu interactionezi la un moment dat, ganditi-va la contextul familial. Bunicii copilului meu sunt foarte ingrijorati si foarte foarte precauti, au aceasta teama”, a mai declarat Rafila.

El a subliniat că nici până în momentul de față oamenii nu știu cum să acționeze și ce să facă în cazul în care au fost infectați.

Mai mult, acesta a sancționat și situație de zile trecute în care au fost publicate informații diferite de către două instituții.

Alexandru Rafila a menționat că acest tip de întâmplări, în care instituțiile statului raportează cifre diferite zguduie încrederea oamenilor în autorități.

„Bănuiesc că un ghid foarte simplu, de bună practică în pandemie, care să fie cunoscut populației – ce trebuie să faci dacă nu te simți bine, ai o febră, cui te adresezi, dacă testul este pozitiv…

Ce faci în continuare, cum te izolezi la domiciliu, care e conduita – niște lucruri de genul ăsta, simple, sigur, nu sunt de comunicare strategică, dar sunt de comunicare de bun-simț.

Și cred că oamenii au nevoie de astfel de îndrumări, pentru că lucrul acesta le crește și încrederea în sistemul de sănătate.

Dacă venim, însă, cu informații contradictorii, cu cifre contradictorii, lucrul ăsta generează neîncredere și neîncrederea generează panică, frică.

Si în loc să ajungem într-o situație în care tragem toți în aceeași direcție, ajungem în situații în care fiecare spune altceva și lumea nu mai înțelege nimic”, a mai spus Alexandru Rafila.

Dacă în decursul acestei săptămâni avem valori de 5000 de cazuri, o să vedem o nouă creștere, un nou salt peste o săptămână în secțiile de terapie intensivă.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!