
Streinu Cercel îi dă replica lui Dan Bittman: “Nu e nimeni mai deștept sau mai prost decât celălalt”
Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a menționat cu ce dificultăți se confruntă sistemul sanitar în contextul pandemiei de COVID-19.
„Discursurile dezbinătoare nu își au rostul în acest moment. Toate sistemele sanitare din lume au clacat, nu e nimeni mai deștept sau mai prost decât celălalt.
Toți avem o pandemie și încă doi ani de zile de aici încolo va trebui să facem față și să trecem cu bine dacă vom fi uniți”, a spus medicul Adrian Streinu Cercel.
Streinu Cercel, replică pentru Dan Bittman, care a spus că nu are încredere în măsurile adoptate de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
„Oamenii ies totț din ture, astfel încât unii încep să plângă în momentul în care ies din acele costume nenorocite ca de pinguini. Imaginați-vă ce înseamnă să stai și să consulți în acel costum.
Este ușor să punem sub semnul întrebării absolut orice. Ce vreau să remarc este că ar trebui să ne unim în această problemă”, a declarat Streinu-Cercel, potrivit antena3.ro.
Adrian Streinu-Cercel a explicat și cum se fac testele pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19 și ce relevanță au.
„Din punct de vedere tehnologic, Matei Balș a fost singurul institut din România care în februarie a putut să pună la dispoziție pe platforme PCR modalitatea de determinare a acestui virus și asta am făcut-o cu pregătiri cu mulți ani în urmă.
Încă din 2006 ne-am pregătit, am construit un laborator de genetică moleculară, adică am făcut lucruri, nu am stat să vină cineva din Guvern să ne spună ce să facem și cum să facem”, a menționat Adrian Streinu-Cercel.
„După care am început să replicăm acest sistem pe PCR în toată țara, iar acum, da, se găsește sub diferite platforme și se pot face cu sutele de teste pe zi fără probleme.
Să știți că testele sunt corecte, au martori, adică martorul se compară cu proba și spune chiar dacă este pozitiv sau negativ”, a mai spus directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș.
„Nu există niciun fel de dubiu. Problema apare, însă, la modalitatea în care se recoltează din nasul pacientului, ca să spun așa.
Dacă iei din vârful nasului, nu o să obții mare lucru, dar dacă iei exact așa cum scrie la carte, atunci testul este corect, cu maximă marjă de sensibilitate”, a ținut să precizeze medicul.