Sarbatori de iarna in stare de alerta. Cum vom petrece Craciunul si Revelionul

837

Raed Arafat avertizeaza populatia ca urmeaza o perioada grea pentru Romania.

„Vine o perioada dificila, in care pericolul ca in perioada ianuarie-februarie sa existe din nou o crestere semnificativa a numarului de cazuri, daca de sarbatori nu vor fi respectate masurile de protectie sanitara”, a declarat seful DSU.

Sarbatori de iarna in stare de alerta.

Secretarul de stat a spus ca Guvernul va prelungi starea de alerta pe data de 14 decembrie, moment in care e va face o analiza epidemiologica pentru a vedea daca mai este nevoie de noi restrictii sau nu. De asemenea, Arafat a mentionat ca un lockdonwn total, la nivel national, este exclus.

Seful DSU a precizat ca in momentul de fata nu au fost anuntate noi restrictii pentru perioada sarbatorilor.

„E clar ca masurile pe care le avem acum probabil ca vor continua, adica purtarea mastii si anumite masuri care sunt implementate acum, masurile sanitare vor ramane,

Dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul in care vom prelungi starea de alerta si probabil ca acest lucru se va intampla in data de 14 pentru urmatoarea luna.

Vom avea o analiza cu INSP-ul si cu toata lumea asupra situatiei epidemiologice. Depinde daca continuam sa scadem sau crestem, dar la acest moment pot sa spun ca nu s-a discutat si nu exista intentii de noi restrictii” – a mai spus Arafat.

Petrecerile in familie nu sunt interzise

Secretarul de Stat a precizat ca numarul persoanelor la o petrecere privata, in familie, nu poate fi controlat.

„Sfatul nostru este foarte ferm: in perioada sarbatorilor sa nu se intample sa aducem mai multi prieteni, mai multi oameni in casa, in apartament.

Sa fim foarte multi acolo, sa nu respectam regulile sanitare de baza, daca suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o crestere, din nou, dupa sarbatori”, a declarat Raed Arafat.

Vor fi facute analize in urmatoarea perioada. Speram sa continue scaderea pe care o vedem cu totii in acest moment”, a declarat Arafat.

„Daca vorbim de intalnire privata in casa persoanei nu o putem restrictiona. Sa venim sa spunem cuiva, in casa lui, ca nu are voie mai multe persoane nu avem cum.

In Romania nu este aceasta abordare, dar in perioada Sarbatorilor recomandarea e sa nu fi foarte multi in apartament. Asa vom asista la o crestere dupa sarbatori”, a mai spus Raed Arafat.

„Nu ne asteptam de lockdown de sarbatori, dar pe plan local se va merge pe carantinare si in continuare in zonele unde vedem cresteri alarmante.

Nu vor fi interdictii la slujbe religioase, dar vor trebui respectate anumite reguli. Chiar si asa, cred ca, dupa 14 decembrie vom avea mai mult ca sigur prelungirea starii de alerta”, a mentionat seful DSU.

„Am mai spus, am fost si criticat si il repet, consider ca este singurul sfat normal: cat mai putin contact, cat mai putina mobilitate. Sarbatorile de iarna 2020 nu vor fi ca in trecut, insa este pretul pe care il platim ca sa avem sarbatori si de acum inainte.

Anul asta trebuie sa ne comportam altfel, orice intalniri, care nu sunt in limita familiei apropiate, orice deplasari in zone necontrolate, vor duce, din nou, la cresterea cazurilor si la inversarea descresterii ce o avem acum.

Acum e o descrestere timida continua in ultimele 7 zile, dar care oricand poate fi inversata.

Vaccinul este aproape si va rezolva o mare parte din problema. Daca avem vaccinul atat de aproape, merita asteptarea de 3-5 luni pana cand incepe vaccinarea in masa.

Daca ne grabim, ne infectam, ne imbolnavim, ramanem cu sechele, ii infectam pe altii sau devenim o simpla cifra in statistica decedatilor. Totul depinde de comportamentul nostru si de respectarea regulilor de baza”, a punctat Arafat.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!