Klaus Iohannis: Vaccinarea in masa se va putea petrece undeva in primavara

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca vaccinarea in masa a populatiei ar putea incepe in primavara anului viitor.

Dar ca la inceputul lui 2021 este destul de probabil ca unul sau doua vaccinuri sa fie disponibile in Romania pentru imunizarea personalului medical si a persoanelor cu risc.

„In acest moment stim sigur ca sunt mai multe tipuri de vaccin care sunt in faza avansata de testare, aprobare, si este foarte posibil ca la inceputul anului viitor sa avem doua, trei, poate chiar patru tipuri de vaccin, care toate functioneaza bine.

Este destul de probabil sa avem chiar de la inceputul anului un vaccin sau doua disponibile si pentru noi in Romania.

Sigur vorbim de primele transe, care insa vor fi suficiente pentru a vaccina antregul personal medical din Romania.

Majoritatea pacientilor cu boli care au dovedit ca sunt periculoase in combinatia cu SARS-Cov-2 si cred ca este o veste foarte buna”, a declarat presedintele, la finalul unei vizite facute la Spitalul Universitar de Urgenta.

Acesta sustine ca vaccinarea in masa ar putea incepe in primavara.

„Noi cu totii pornim de la premisa ca vaccinarea populatiei in masa se va putea petrece undeva in primavara, insa este clar ca trebuie sa asteptam un pic pentru a avea descrierea exacta.

Aceasta pentru fiecare vaccin pentru ca medicii sa decida cine ce vaccin primeste pentru ca efectul sa fie optimal”, a mai spus presedintele.

Seful statului a anuntat ca strategia de vaccinare, deja aprobata de Guvern, va fi adoptata in aceasta saptamana si de CSAT.

De asemenea, Klaus Iohannis a anuntat ca in cursul acestei saptamani intentioneaza sa viziteze un centru de vaccinare.

„Vaccinarea nu este obligatorie, dar eu sunt convins ca prin rezultatele pe care le vom obtine, cam toata lumea se va convinge de siguranta lor si va dori sa se vaccineze si in acest fel vom termina pandemia”, a mai spus presedintele.

Totodata, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis ca pieţele să fie redeschise, de la finalul acestei săptămâni, având în vedere că s-a menținut panta descendentă a numărului de infectări.

”Daţi-mi voie să trec foarte scurt şi la tema numărul 1 din spaţiul public –pandemia. Am putut să constatăm că în ultimele săptămâni numărul de persoane infectate a scăzut semnificativ.

Da, probabil în perioada înainte de sărbători s-a testat mai puţin, dar această scădere se poate observa peste tot în Europa.

Această scădere nu e o întâmplare, o înşurubare la date, ci este o realitate, facem parte din ţările europene unde se înregistrează o scădere.

După discuţii cu specialiştii, am decis ca de la sfârşitul acestei săptămâni să fie redeschise pieţele.

E cu siguranţă o veste bună şi pentru producătorii care vor să vândă în pieţe, dar şi pentru românii care vor să îşi facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă”, a afirmat Klaus Iohannis.

Loading...