Klaus Iohannis, apel la populaţie în contextul COVID-19: Așa vom avea sărbători fără restricții suplimentare

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa ca până în primăvară să terminăm cu pandemia de COVID-19.

De asemenea, şeful statului i-a îndemnat pe români să petreacă cumptat de Sărbători, să respecte regulile pentru a evita îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Un vaccin anti-covid ar putea ajunge în România abia anul viitor.

Klaus Iohannis a avertizat, după o vizită la call-centerul DSP București de pe Arena Naţională, că dacă românii nu vor respecta normele și legile ar putea fi impus restricții suplimentare.

”Am găsit mulți oameni tineri, în putere, am vorbit cu mulți dintre ei. Mulți sunt voluntari, studenți la medicină. Am găsit și medici rezidenți, și medici școlari, și medici de la DSP.

Lucrurile merg foarte bine în call-center. Toți voluntarii sunt bine pregătiți, au abordare calmă, profesionistă, îi calmează pe oamenii care au problemele lor, dacă sunt bolnavi și sunt infectați. Îi felicit pe toți”, a declrat şeful statului.

Klaus Iohannis a făcut un apel la solidaritate cu personalul medical care „lucrează enorm pentru a trece România peste această pandemie” şi cu voluntarii.

„Putem să observăm, în ultimele zile, că măsurile de restricție care au fost luate dau primele rezultate. Numărul de noi infectări nu au mai crescut, suntem pe un platou.

Vedem că spitalele sunt din ce în ce mai aglomerate, mulți ajung în stare gravă sau foarte gravă. Medicii fac minuni, dar, haideți, să fim solidari.

Solidari cu miile de voluntari, de medici care lucrează enorm pentru a trece România peste această pandemie. Suntem chiar obligați să fim solidari și să respectăm normele, pentru că salvăm vieți”, a completat Iohannis.

Preşedintele a precizat că prin respectarea măsurilor care sunt impuse acum, românii vor putea avea sărbători de iarnă „fără restricţii suplimentare”.

„Așa vom avea sărbători fără restricții suplimentare. Toată lumea își dorește să revină la normalitate, iar după vaccinare să terminăm cu această pandemie.

Poate până în vara anului viitor vom termina cu ea”, a spus Klaus Iohannis, după vizita la call centerul DSP Bucureşti. scrie romaniatv.net

Klaus Iohannis a făcut declarații de ultim moment despre redeschiderea școlilor la nivel național.

Președintele spune dacă vom renunța sau nu la cursurile online.

În plină pandemie de coronavirus, fapt ce a închis de luni bune școlile, dar și după ce Avocatul Poporului a recomandat redeschiderea acestora, Klaus Iohannis reacționează public.

Deși oficialul susține că închiderea școlilor a făcut ca elevii să piardă aproape doi ani de studiu, în condițiile în care OMS recomandă cursurile față în față, președintele țării iese la rampă și spune cu totul altceva.

Școlile rămân închise, spune Klaus Iohannis

Șeful Statului declară cu subînțeles că Avocatul Poporului ar trebui să citească recomandările OMS până la capăt, căci, conform regulilor, România nu a luat nicio măsură care să încalce legea.

Ba din contră, tot ceea ce s-a impus până la acest moment, a fost ca numărul infectărilor cu noul coronavirus să scadă.

„Cert este că elevii și părinții pierd mult prin faptul că nu se pot desfășura orele fizic la clasă, însă aceste recomandări trebuie citite până la capăt.

Sigur, recomandările sunt să meargă elevii la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care îi țin în siguranță, deci atunci când este posibil să meargă în condiții de siguranță.

În condițiile în care la noi în țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi nici create, nici garantate.

Si pentru a proteja și copiii, și familiile lor, din păcate, este necesar să se facă învățământ online”, a declarat președintele Klaus Iohannis, scrie DIGI24.

Totodată, deși susține că învățământul online este un mod greu de studiu atât pentru elevi, cât și pentru părinți, Iohannis a ținut să mai sublinieze și faptul că mersul la școală se va relua doar în condițiile în care românii vor respecta măsurile deja impuse împotriva răspândirii noului coronavirus.

„Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală.

Este o ecuație destul de simplă, ușor de înțeles. Știu că nu este întotdeauna ușor de respectat, dar vă garantez: merită”, a mai spus Klaus Iohannis.

Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să redeschidă școlile. Renate Weber s-a autosesizat referitor la situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii online, relevă un document.

Avocatul Poporului o avertizează pe Monica Anisie că “poate fi reținută o posibilă încălcare a drepturilor” reglementate de Constituție.

Loading...